O investigație demarată de Investigație Rise Project, a relevat faptul că averea familiei Iohannis este mai mare cu 115.000 de euro, decât veniturile declarate, din chirii, consemnate în declarațiile de avere, în perioada 2005-2008, și sumele prezente în contractele

pe care președintele României, Klaus Iohannis le-a semnat pentru închirierea proprietăților sale imobiliare. Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a anchetat pe Klaus Iohannis în trei cazuri – referitor la eventualele poziții de incompatibilitate sau la

posibilele conflictele de interese în care acesta s-ar fi găsit, în perioada în care era primar al Sibiului dar ANI a demarat o anchetă care să aibă ca subiect averea actualului șef al statului, dar investigația a fost sistată.

Președintele României nu a dorit să discute cu RISE Project, în cursul acestei documentări, și nici nu a răspuns la întrebările pe care RISE i le-a transmis prin intermediul biroului de presă al Administrației Prezidențiale.

Potrivit Rise Project, o cotă de aproximativ 80 la sută din banii de care familia Iohannis dispune în viața de zi cu zi are ca sursă închirierea unor imobile situate în Sibiu.

Restul, de până la 20 la sută, provine din salarii. În prezent, Klaus Iohannis declară că el și soția sa obțin venituri anuale din chirii în valoare de 228.132 lei (aproximativ 50.500 de euro).

Această sumă se regăsește în declarația de avere pe care Iohannis a depus-o, la începutul lui 2015, la secretariatul Administrației Prezidențiale. Înainte de 2010, actualul președinte al României a declarat venituri din chirii mult mai mici.