Distribuie articolul

„Sunt greşeli impardonabile în aşa-zisa lege antilegionară. Cea mai izbitoare este lipsa condamnării comunismului. Se instituie o interpretare şi se omite ideologia care a produs cele mai multe crime. Mai mult, legea instituie delictul de opinie şi îl încadrează la fapte penale, ceea ce este extrem de grav”, a declarat Radu Preda în cadrul unei dezbateri despre Nae Ionescu, găzduită ieri de Muzeul Ţăranului Român.

Directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a anunţat că va adresa în numele IICMER o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în legătură cu greşelile din legea antilegionară. „În primul rând rolul Parlamentului nu este de a scrie şi de a interpreta istoria, ci eventual de-a o face. Ar putea să facă unirea cu R.Moldova, dar nu vor. Această lege ne complică viaţa pentru că este o lege pro-comunistă care condamnă extremismul de dreapta, dar nu şi extrema stângă. Legionarismul este condamnat, dar comunismul este scăpat”, a explicat el. Radu Preda a criticat faptul că Legea 217 din 2015 care aduce completări Ordonanţei de Urgenţă nr. 31/ 2002 privind interzicerea negării Holocaustului în spaţiul public, cultului persoanelor condamnate definitiv pentru genocid, crime împotriva umanităţii sau crime de război, precum şi promovarea în spaţiul public a simbolurilor fasciste, xenofobe, rasiste, anti-semite, ignoră total crimele comise de regimul comunist şi de reprezentanţii acestuia în contextul în care „România n-a avut o lege a lustraţiei pentru că s-a opus Consiliul Europei, lichelele nu s-au retras, iar criminalii se încăpăţânează să nu li se spună pe nume”.

„Această lege ne complică viaţa pentru că este o lege pro-comunistă care condamnă extremismul de dreapta, dar nu şi extrema stângă. Legionarismul este condamnat, dar comunismul este scăpat”.

În opinia sa, „România se află în plin paradox. După mulţi ani de derută, avem primul torţionar comunist condamnat şi o condamnare politică, verbală, a comunismului, dar nu şi un cadru legislativ care să permită condamnarea morală a liderilor comunişti şi care să facă posibilă, ca în cazul Holocaustului, condamnarea celor care neagă lagărele comuniste, închisorile politice şi Gulagul”. Preda consideră că justificata pedepsire a negării Holocaustului ar trebui lărgită la lagărele sistemului comunist.

Pe de altă parte, preşedintele executiv al IICCMER avertizează că deşi legea are meritul de a pune pe agendă confruntarea cu trecutul recent al României, ea riscă să escaladeze conflictele din societate în sensul „unui război mental civil”, în absenţa unui proces real al comunismului. Ca urmare, Preda susţine că pentru o discuţie echilibrată despre trecut este nevoie de demitologizarea celor două extreme.

O altă problema pe care a subliniat-o Radu Preda în intervenţia sa este că în niciun stat al UE nu există o „astfel de lege care instituie delictul de opinie şi îl încadrează la fapte penale. „La 25 de ani de la căderea comunismului, îl condamnăm pe Vişinescu, dar promovăm o lege care apără ideologia acestuia”, a adăugat el.

Preşedintele IICCMER a remarcat „tăcerea asurzitoare a unor intelectuali publici” din România pe această temă. „Se va vedea cine cu cine votează şi nimeni nu se va mai putea ascunde”, a concluzionat Preda, conform Epochtimes-Romania.

Poziţia teologului Radu Preda s-a nuanţat şi radicalizat după ce iniţial a ignorat dezbaterea publică pe marginea acestei Legi antinaţionale, anticonstituţionale şi antidemocratice cu nr. 217/2015.

NapocaNews

Nichifor-Crainic-Pamfil-Seicaru-Radu-Gyr-Foto-Ziaristi-Online