Președintele Klaus Iohannis a fost umilit la o întâlnire de la New York cu oameni de afaceri americani de către fostul ambasador american la București, Mark H. Gitenstein. Momentul a fost consemnat pe înregistrarea pe youtube publicată de Administrația Prezidențială.

Este vorba de o întâlnire pe care Iohannis a avut-o în metropola americană cu investitori de pe Wall Street.

La intrarea în clădirea unde avea loc întâlnirea, primul personaj care i-a fost prezentat președintelui României a fost fostul ambasador american la București,Mark H. Gitenstein.

Acesta stătea cu mâinile în buzunare și a catadicsit să îi întindă o mână șefului statului român, dar pe cealealtă a ținut-o în buzunar cu mâna la chiloți. După ce l-a salutat pe Iohannis, și acesta a rămas lângă el, Gitenstein și-a băgat, din nou, ambele mâini în buzunarele de la pantaloni.Ambasadorul a lucrat în România și știa că aceasta e o jignire adusă interlocutorului.Gestul umilește poporul român.

În limbaj diplomatic, gestul ambasadorului Gitenstein este o jignire față de un interlocutor cu atât mai mult față de președintele unei țări unde a fost ambasador și unde are afaceri în acest moment, titrează Flux24.ro.

Având pregătire diplomatică gestul lui Gitenstein este cu atât mai grav deoarece este evident că a dorit să transmită un mesaj negativ de deconsiderare și batjocură la adresa unui președinte perceput ca un guvernator de colonie.

Mark H. Gitenstein a fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România din 2009 până în data de 14 decembrie 2012 fiind un agresiv promotor al homosexualilor și culturii LGTB, precum și un promotor al companiilor americane.

Gh. Petre