Deputaţii au adoptat, ieri, 13 octombrie, un proiect legislativ prin care ziua de 13 noiembrie a fost desemnată Ziua Limbii Maghiare, dată la care vor fi prezentate valorile minorităţii maghiare, tradiţiile şi obiceiurile ungureşti, transmite Agerpres.

Proiectul, o iniţiativă a parlamentarilor UDMR, a fost adoptat cu 264 de voturi pentru, 19 abţineri şi zece voturi împotrivă.Comisia pentru cultură a dat raport de admitere acestei iniţiative legislative. Proiectul a fost adoptat, anterior, de Senat, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Modul în care au înțeles să acționeze senatorii și deputații PSD și PNL în acest caz echivalează fără îndoială cu un act de trădare națională. La o lună după ce primarul UDMR din Sfântu Gheorghe și-a bătut joc de o țară întreagă refuzând să permită arborarea drapelului României pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe cu ocazia manifestărilor dedicate zilei de 8 septembrie, ziua eliberării orașului de sub ocupația ungară, Parlamentul României face pe plac UDMR și votează o lege prin care se instituie o zi a limbii maghiare în România.

În județele din Transilvania în general, iar în județele Covasna și Harghita în special, primarii UDMR dar și cei ai celorlalte formațiuni extremiste maghiare, încalcă în mod repetat și sfidător caracterul de limbă oficială de stat a limbii române prin amplasarea unor inscripții publice exclusiv în limba maghiară. De altfel UDMR nu și-a ascuns dorința ca limba maghiară să devină limba oficială de stat în Transilvania.

Atunci când ai primari UDMR care sunt obligați prin sentințe definitive și irevocabile să respecte limba oficială de stat în România (un exemplu este primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, altul este primarul UDMR din Cernat) votarea unei legi prin care se instituie o zi a limbii maghiare în România nu poate echivala decât cu un act de trădare națională.

Atunci când ai primari UDMR care nu participă la Ziua Națională sau refuză să poarte eșarfa tricoloră în condițiile legii, așa cum fac, cu mici excepții, toți primarii UDMR, și atunci când ai primari UDMR care nu alocă de ani de zile fonduri publice pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României (un exemplu este primarul UDMR din Carei) votarea unei legi prin care se instituie o zi a limbii maghiare în România nu poate echivala decât cu un act de trădare națională.

Atunci când ai primari UDMR care forțează impunerea limbii maghiare ca limbă oficială de stat prin amplasarea pe instituții publice a zeci de inscripții exclusiv în limba maghiară sau în care limba maghiară stă deasupra limbii oficiale de stat în România, votarea unei legi prin care se instituie o zi a limbii maghiare în România nu poate echivala decât cu un act de trădare națională.

Potrivit expunerii de motive a proiectului UDMR, în România există deja Ziua limbii cehe și Ziua limbii tătare, inițiative pe care le găsesc lăudabile (deși nu am cunoștința de vreun alt stat de pe Pământ care să aibe, în mod oficial, prin lege, o zi a limbii unui alt stat). Dar în condițiile în care membrii UDMR nu respectă limba oficială de stat în România, limba română, și forțează impunerea limbii maghiare ca limbă oficială de stat, votarea unei legi prin care se instituie o zi a limbii maghiare în România nu poate echivala decât cu un act de trădare națională.

În județele Covasna și Harghita limba oficială a administrației publice locale a statului român este limba maghiară, nu limba română. În cele două județe avem Ziua limbii maghiare în fiecare zi a anului. Spre exemplu, în Primăria Miercurea Ciuc pentru toate posturile, pentru absolut toate posturile, indiferent că vorbim de femeie de servici, elecrician sau funcționar public, limba maghiară este obligatorie la angajare. Ca atare, votarea unei legi prin care se instituie o zi a limbii maghiare în România nu poate echivala decât cu un act de trădare națională.

Dan Tanasa

P.S.: În România nu există în acest moment o legislație care să pedepsească ofensa adusă unor simboluri naționale. Orice dement poate da jos drapelul României de pe un stâlp, îl poate călca în picioare sau îi poate da foc. Orice dement poate arăta semne obsecene în timp ce se intonează imnul de stat fără să pățească absolut nimic. Avem în schimb o lege prin care ziua de 13 noiembrie devine Ziua Limbii Maghiare în România. O lege propusă de UDMR și votată de PSD și PNL.

 

Garda-Maghiara-Tinutul-Secuiesc-Anti-Romania