Deși Clujul e printre favoriți, Brașovul vrea să câștiger titlul în 2021. Brasovul si-a depus oficial candidatura pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, urmand sa intre in competitie sub sloganul EUROPA CORONA.

„Cu siguranta brasovenii anului 2021 vor avea multe lucruri de impartasit Europei si o viata mult mai placuta, lansand acest concept si acest slogan, Europa Corona. Sa fii Corona culturii europene intr-un an este ceva extraordinar si Romania se va mai intalni cu aceasta sansa doar in anul 2035.

Corona este numele sub care a fost atestat documentar pentru prima oara Brasovul, in anul 1235. Este numele inceputului Brasovului multicultural, istoriei si traditiilor. Dar poate sa fie si un nume pentru viitor, pentru un inceput de istorie numit ‘Brasov-Capitala Europeana a Culturii'”, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, istoricul Nicolae Pepene, care a redactat dosarul de candidatura, alaturi de echipa de proiect formata din cinci persoane.

Potrivit acestuia, Corona sau Coroana, tradus din latina, simbolizeaza, in cultura Europei, „recompensa unei incercari, fagaduinta de viata mai buna, accesul la un rang, simbol de consacrare”.

„Coroana semnifica onoarea, maretia, bucuria, victoria. Ea rasplateste o cursa spre un tel, fiind semnul manifestarii unui succes. In arta profana medievala, Coroana este si atributul Europei”, a afirmat Pepene.

Nicolae Pepene a adaugat ca Brasovul este singurul oras de munte din Romania care candideaza pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.

„Tinand cont de faptul ca foarte multi constanteni, bucuresteni, oameni din intreaga tara aleg Brasovul sa-si petreaca vacantele si le este drag orasul, cred ca ne vor vota. Imi pare rau ca nu este un vot din partea cetatenilor Romaniei pentru aceasta candidatura pentru ca ar avea toate motivele sa-si doreasca, de anul viitor si poate ca din anul 2021, sa gaseasca, atunci cand vin in Brasov, nu numai o natura primitoare, nu doar ospitalitate bine definita turistic, un oras curat, sigur, sa gaseasca si un oras cultural, acea parte care lipseste Brasovului, acea parte de divertisment”, a mai spus istoricul Nicolae Pepene.

Viceprimarul Brasovului, Adina Durbaca, a precizat la randul ei ca pe dosarul de candidatura a fost depus pe 10 octombrie s-a primit si confirmarea de la Ministerul Culturii, urmand sa inceapa monitorizarea.

In perioada urmatoare, va fi promovat dosarul de candidatura, strategia culturala a Brasovului pana in anul 2030, aprobata in Consiliul local in luna august. Pe 7 decembrie 2015 se va sti daca Brasovul se afla pe lista scurta, dupa ce juriul va evalua candidatii, urmand ca Ministerul Culturii, in calitate de autoritate nationala responsabila de organizarea si gestionarea competitiei, sa organizeze intalnirea de preselectie, pentru adoptarea acestei liste.

Clujenilor nu le este teamă de competiția Brașovului.

NapocaNews