Magistrații Curțiide Apel Cluj au decis, azi, să îl  plaseze în arest la domiciliu pe directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, care fusese arestat preventiv pentru luare de mită și fals în declarații.

Don a fost reținut, în noaptea de vineri spre sâmbătă de procurorii DNA pentru luare de mită și fals în declarații iar sâmbătă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Cluj.

DNA arăta că în perioada ianuarie 2013 – noiembrie 2015, Daniel Don a pretins și a primit, în mod repetat, sume de bani totalizând 884.045 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanțate din fonduri europene.

”Procurorii din cadrul DNA– Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru 24 de ore a directorul executiv al AJOFM Cluj, Daniel Don, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și fals în declarații în formă continuată. În perioada ianuarie 2013 – noiembrie 2015, Daniel Don, în calitate de director executiv al AJOFM, a pretins și a primit, în mod repetat, sume de bani totalizând 884.045 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanțate din fonduri europene, prin programele POSDRU și FEAG. Sâmbătă, Don urmează a fi prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se preciza într-un comunicat al DNA
Procurorii DNA susțin că în activitatea de implementare a proiectelor în care AJOFM Cluj are calitatea de beneficiar sau partener, erau cooptate de către Daniel Don persoane provenind din rândul angajaților AJOFM, subordonați ai acestuia ori din rândul foștilor angajați suspendați din funcție, aceștia fiind desemnați în calitate de experți ai proiectelor.
”Remunerațiile experților care compun echipa de management și respectiv echipa de implementare constituie cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare în bugete drept cheltuieli cu resursa umană și sunt suportate din fondurile provenind din bugetul UE. Întrucât potrivit prevederilor legale, directorul Daniel Don nu poate fi remunerat în cadrul proiectelor, din probele administrate rezultă că acesta pretindea o parte din veniturile încasate de subordonații săi”, au subliniat procurorii DNA.
În urma analizei declarațiilor de avere completate de către Daniel Don la datele de 14.04.2014, aferent veniturilor obținute pe parcursul anului 2013 și, respectiv la data de 08.04.2015, corespunzător veniturilor obținute în cursul anului 2014, s-a reținut că acesta nu a declarat sumele identificate în conturile bancare la categoria activelor financiare.

Radu Ștefan