Bruxelles a devenit un oraș al terorii și incompetenței autorităților locale, centrale și europene. De câteva zile orașul e în stare de asediu, armata și poliția, înarmate până în dinți, patrulează pe străzi ca într-un stat latino-american din vremea dictaturilor marțiale ale anilor 70. De peste patru zile școlile sunt închise și metroul nu funcționează, iar locuitorii orașului și funcționărimea europeană se baricadează în case și birouri. Terorismul islamic și-a atins ținta: Bruxelles e un oraș fără viață și mort economic, cultural și politic. O vină majoră o poartă guvernele socialiste belgiene, care au pactizat de-a lungul anilor cu imigranții musulmani pentru a obține voturi. Astfel s-au creat adevărate ghetouri, cum ar fi cartierul Molenbeek, zona Charleroi, care sunt în afara legilor belgiene. Ani de zile infractorii musulmani au făcut aici legea, iar poliția a refuzat să intre de frică în cartiere, asta în timp ce guvernul Belgiei oferea lecții ipocrite României că nu și-a securizat frontierele și românii nu trebuie să fie primiți în Schengen. Belgia nu e în stare să-și protejeze cetățenii, să-i integreze pe musulmani și să aplice legea, dar a transmis ani la rând ”aere fandosite” guvernului de la București pe tema integrării minorităților din țara noastră. Atacul terorist de la Charlie Hebdo a fost pregătit minuțios la Bruxelles în cartierul Molenbeek, iar poliția și serviciile secrete nu au luat nicio măsură de apărare, de infiltrare cu informatori și arestarea jihadiștilor, care făceau naveta pe banii de alocații în excursii tur-retur în Siria. Abdelhamid Abaaoud, creierul atacatorilor de la Paris a pregătit atentatele fără să fie tulburat de poliție în cartierul Molenbeek. Niciun șef de serviciu secret nu și-a dat demisia. Primarul ”stalinist” al Bruxellului pentru voturi a lăsat de izbeliște infracționalitatea islamistă în Molenbeek.

Socialiștii și neo-marxiștii belgieni ca și cei francezi sunt vinovați de protejarea și dezvoltarea acestor ghetouri islamiste, adevărate ”teritorii ale nimănui”, contra bani și voturi. Numai în Franța există circa 392 de ”pungi” demografice islamiste, adevărate mini-orașe și ghetoruri musulmane în care poliția nu are curajul să intre, dar acestea sunt tolerate de primarii socialiști în numele unei libertăți prost înțelese și al unui multiculturalism depășit. La Bruxelles există sediul Parlamentului European și al Comisiei Europene, precum și alte instituții UE, care sunt în pericol oricând să sară în aer pentru că terorismul islamic face legea în Molenbeek.Trei teroriști se plimbă acum liberi prin Bruxelles în frunte cu atentatorul scăpat de la Paris, Salah Abdeslam. Oricând se pot arunca în aer în fața executivului european, a parlamentului U.E. sau într-un mall supra-aglomerat. Târziu, Consiliul National de Securitate al Belgiei s-a reunit luni pentru a evalua din nou nivelul amenințării teroriste din regiunea Bruxelles și din Belgia, pe baza informațiilor furnizate de centrul de analiza a amenințărilor (Organe de Coordination et d’Analyse de la Menace OCAM).S-a ajuns la concluzia că starea de asediu să continue în capitala Europei. Editorialiști și sociologi belgieni au atras atenția de câțiva ani față de terorismul din Molenbeek și nimeni nu a luat nicio măsură. Editorialistul flamand Luckas Vander Taelen în ziarul Der Standard vorbește despre faptul că la Molenbeek domnește legea pumnului, iar tinerilor musulmani le este rușine și se simt jigniți să li se spună că sunt belgieni, deși sunt născuți în Bruxelles, la a doua generație. Falimentul multiculturalismului promovat de Hollande, Merkel, Junckers, Barroso sau Schultz s-a dovedit falimentar și periculos pentru Europa. S-au scris studii sociologice prin care se arată că în Molenbeek, tinerii musulmani se simt mai degrabă jihadiști ai Statului Islamic decât belgieni și europeni. Ungurilor, polonezilor, cehilor, slovacilor sau românilor a ajuns să le fie frică să călătorească în partea vestică a Uniunii Europene datorită incompetenței autorităților franceze și belgiene.

Cred tot mai mult că orașul Bruxelles nu mai poate fi o locație pentru a găzdui sediile instituțiilor Uniunii Europene. Belgia, și Occidentul în general, și-a dovedit ignoranța și incompetența în fața flagelului terorismului, al integrării musulmanilor și refugiaților islamiști. Devine un pericol letal pentru Uniunea Europeană să se mai păstreze la Bruxelles, un oraș supus terorii islamiste, sediile Comisiei Europene, Parlamentului European sau a altor sedii de instituții confederale. Existența acestor insituții federale la Bruxelles nu-i pune în pericol numai pe belgieni, dar și pe miile de aleși și funcționarii europeni proveniți din țările europene, care lucrează în capitala Belgiei. Consider necesar, că trebuie să se pună spre dezbaterea publică ideea mutării capitalei Uniunii Europene de la Bruxelles într-o țară sigură din centrul sau estul Europei, la Praga, Varșovia, Budapesta sau București. Țările din estul-european, cu vechi tradiții în apărarea seculară a Europei de pericolul invaziei musulmane, dar și cu mai multă experiență istorică datorită comunismului, care a solidificat moralul acestor națiuni încercate, pot găzdui Comisia Europeană, Parlamentul European și instituțiile centrale ale UE în siguranță, fără să fie expuse terorii islamiste din cartiere ca Molenbeeck sau Saint Denis. Ar fi și o schimbare de pradigmă istorică: puterea Europei trebuie să se transfere simbolic într-o capitală dintr-o nouă democrație, adică într-o țară din estul European. Țările și popoarele din centrul și estul european vor să-și afirme identitatea europeană și să evidențieze contribuția lor la unitatea Europei, prin mutarea capitalei Uniunii Europene de la Bruxelles la Varșovia, Praga, Budapesta sau București. Ar fi și un nou suflu democratic, un început real pentru o Uniune Europeană care pare fragmentată și blocată în proiectul ”bruxellez”. O capitală a U.E la granița cu Rusia ar fi și un model extrem de atractiv pentru popoarele din fostul spațiu sovietic.Mutarea capitalei U.E. ar fi de fapt o renaștere a conceptului de confederație, mai performantă, mai umană, mai specifică spiritual Europei, și mai pașnică.

Ionuț Țene

7rsz-dsc05010