Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a primit astăzi în custodie, de la Rațiu Family Charitable Foundation, Testamentului olograf al lui Avram Iancu, scris în cerneală neagră.

Testamentul lui Avram Iancu, redactat la 1850, a fost predat de către acesta canonicului Basiliu Raţiu de la Episcopia Greco-Catolică din Blaj, strămoş al familiei Raţiu. Transmis generaţional, acest testament a ajuns în posesia lui Ion Raţiu, candidat la preşedenţia României în anii 1990, fiind păstrat ca o piesă de mare valoare documentară şi în egală măsură, cu o puternică valoare simbolică.

Testamentul a fost păstrat şi transmis pentru posterioritate de către familia Raţiu, exponentă a elitei româneşti transilvănene, dedicată idealurilor naţionale şi de unitate politică a românilor
transilvăneni.

Predarea documentului a fost făcută de fiul cel mare al lui Ion Raţiu, Indrei.

Directorul BCU, prof. dr. Doru Radosav, a menționat că după ce a deschis mapa primită de la familia Rațiu a avut surpriza să constate că alături de testament se mai află și documente care arată felul cum și-a trăit Avram Iancu ultima perioadă din viață precum și referiri la familia sa.

Acesta a mai declarat că testamentul prevede ca toată averea lui Avram Iancu să intre în proprietatea poporului român, el dorind înființarea unor școli de drept, din considerația ca știindu-și drepturile românii pot avansa mai ușor în prosperitate.

Prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan a lăudat eforturile familiei Rațiu care timp de 200 de ani a lucrat în folosul societății românești. „Dublarea acestui document cu alte piese rare este extrem de importantă pentru mine ca istoric modernist pentru a cunoatește și înțelege mai bine epoca aceasta cu toate lucrurile tragice care s-au întâmplat, dar și lucrurile bune pe care le-a generat revoluția pentu români, maghiari și ceilalți locuitori ai spațiului transilvan”, a mai spus Ioan Bolovan.

Indrei Rațiu a dezvăluit că timp de 15 ani testamentul a fost păzit de Mihai Bănică, fosta gardă de corp a lui Ion Rațiu.

Testamentul olograf va fi expus pentru public în colecția specială a BCU și va fi digitizat pentru cei care doresc să-l studieze.

NapocaNews

testament avram iancu

testament avram iancu1