Trebuie să recunosc că vestea de astăzi m-a bucurat. În noua etapă decisivă a competiției Capitala Europeană a Culturii 2021, care s-a derulat în perioda 7-10 decembrie 2015, prin audierea celor 14 orașe candidați înscrise în cursa pentru obținerea prestigiosului titlu, Clujul a fost nominalizat în finală. Lista scurtă a orașelor preselectate a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă, susținute de Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, la care au participat reprezentanții Comisiei Europene, precum și președintele juriului. Cluj-Napoca a intrat în finala competiției pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, alături de București, Timișoara și Baia Mare. Am fost sceptic că orașul meu va fi nominalizat în finală, (i-am spus și lui Florin Moroșanu lucru acesta), știind că aceste preselecții sunt în general făcute pe criterii politice sau geopolitice. Mă așteptam, am și scris un editorial pe tema aceasta, ca Iașiul să fie favorit în finală, fiind un oraș de graniță a Uniunii Europene, un punct strategic spre Ucraina și Rusia. Clujul este anul acesta capitală europeană a tineretului și în general poate fi un dezavantaj, comisiile de preselecție încurajând orașe mai mici și cu structură mai șubredă pentru a fi încurajate să se dezvolte pe viitor. Mă bucur că nu a fost nominalizat orașul Sfântu Gheorghe, riscându-se ca în 2021 la un cenaclu de poezie sau la o expoziție de artă pe stradă să explodeze o bombă de artificii cu cuie dintr-un coș de gunoi, pusă de un terorist secui ca Beke Istvan. În această chestiune comisia de la București a dat dovadă de profesionalism și precauție responsabilă.

”Handicapul” nostru a clujenilor e că suntem mai buni, mai bogați, mai titrați și mai bine pregătiți decât alte orașe din România, fapt ce nu e agreat de comisiile de nominalizare, ce preferă comunități mai mici și subdezvoltate pentru a le da o șansă la dezvoltare. Așa că pentru mine a fost o surpriză nominalizarea Clujului în finală. Mai mult, ceilalți contracandidați ai Clujului nu reprezintă un pericol în competiție pentru clujeni, așa că anul viitor cred că orașul de pe Someș va fi Capitală Culturală Europeană 2021. Bucureștiul e prea mare ca să fie nominalizat. Ultimul mare oraș sau capitală a fost nominalizată pe la începutul anilor 90. În ultimul deceniu UE a preferat orașe mai mici sau capitale de regiuni așa cum este Clujul. Localitatea minieră Baia Mare e prea mică, prea subdezvoltată cultural și economic, fără o infrastructură puternică pentru a susține un proiect așa de important care necesită imense energii de cheltuit. Primăria Baia Mare e prea săracă ca să ofere bani de la buget, zeci de milioane de euro, ca să susțină titlul de capitală europeană. Deci Baia Mare va cădea de pe listă mai mult ca sigur. Mai rămâne Timișoara, dar e un oraș care în ultimii ani a rămas cu mult în urma dezvoltării economice și culturale a Clujului, cu o infrastructură spirituală șubredă și logistic destul de prăfuită. Prea mult, în ultimii ani Timișoara, s-a specializat unilateral doar pe glorificarea prințului străin Eugeniu de Savoia, fără să investească în alte componente culturale autohtone. Timișorenii sunt cantonați în provincial, în promovarea culturii șvăbești, parcă alta nu există, ignorând cu obstinație importanța Banatului în istoria Europei și a României.

Deci rămâne Clujul care are toate atuurile de afi capitală culturală europeană în 2021, cel mai mare centru universitar și de IT din România, unde trăiesc cei mai valoroși scriitori din Transilvania. Cluj-Napoca are cea mai puternică economie, după București, din România. Clujul este recunoscut și ca o capitală regională cu pretenții de a deveni, în viitor, capitala României, cel puțin economic și cultural. Totuși, dacă Clujul va fi nominalizat anul viitor capitală culturală europeană 2021 să nu fie un nou pretext de finanțare supradimensionată a asociațiilor revizioniste de la bugetul local și o nouă ocazie pentru radicali să ceară doar ce știu și atât, niciodată nimic mai mult: plăcuțe bilingve. Vreau în 2021 să profite poeții, prozatorii, artiștii sau istoricii, împreună cu toți clujenii și românii, de titlul european, nu doar ong-urile specializate pe sifonarea banului public și anchetate. Altfel degeaba am câștigat acest titlu.

Ionuț Țene

cluj-vedere-panoramica