Imagini cu ciobani hotărâți de pe plaiurile românești, îmbrăcați în blană de oaie, dar cu statură de urs, au împânzit presa internațională, care a acordat o atenție specială și modului în care au intervenit forțele de ordine atunci când aceștia au reclamat abuzul parlamentarilor.

Jurnaliștii de la ABC News scriu că peste 1000 de ciobani nervoși au spart cordonul format din polițiști în fața Palatului Parlamentului din România, pentru a protesta împotriva unei legi care limitează numărul câinilor de pază pe care îi poti utiliza la stână și care le interzice pășunitul pe timp de iarnă. ”Jandarmeria a aruncat cu gaze lacrimogene în păstorii furioși, îmbrăcați în blană de oaie, care suflau în cornuri, pentru a-i împiedica să pătrundă în clădire. Au fost confruntări tensionate între sute de jandarmi, unii călare pe cai, și ciobani. Ei nu și-au adus însă câinii la demonstrație”. La fel scrie și ziarul The Guardian.

”Aproximativ 4000 de ciobani români supărați au protestat în fața Parlamentului, marți, pentru a denunța o lege nouă care limitează numărul câinilor pe care îl pot utiliza și care le interzice accesul la pășuni pe timp de iarnă. Păstorii s-au luptat cu forțele de ordine care încercau să se impună. Poliția a răspuns cu tiruri de gaze lacrimogene când circa 1000 de manifestanți au reușit să rupă cordonul forțelor de ordine”, scrie publicația franțuzească JournalMetro.

FranceTv: ”Aproximativ 4000 de ciobani au participat la un protest violent, marți, în fața Parlamentului român din bucurești, împotriva unei legi care limitează numărul de câini pe care ei îl pot folosi. Protestatarii s-au adunat în afara de Parlamentului cerând abrogarea acestui text. Îmbrăcați în piei de oaie și agitând talanga, unii dintre ai au urcat peretele înconjurător al Palatului Parlamentului. Alții au forțat una dintre ușile de acces, care deborda de poliție”.

”Circa patru mii de păstori români au demonstrat astăzi în fața Parlamentului român de la București pentru a protesta împotriva unei noi legi care reglementează numărul de câini de pază la turme și interzice utilizarea pășunilor din decembrie până în aprilie. O mie de ciobani au încercat să rupă cordonul pe care poliția l-a format la zeci de metri de Parlament. Au fost ciocniri de forțe și poliția a folosit gaze lacrimogene. Ciobanii, care au venit în Capitală din zone rurale, susțin că noua lege este un atac la tradițiile lor”, scrie ziarul italian Il Post.

Agenția de presă italiană ANSA menționează că ciobanii români s-au luptat cu poliția în fața Parlamentului, dorind să cearcă modificarea unei legi care le restricționează activitatea.

NapocaNews