Echipa națională de handbal feminin a României şi-a încheiat parcursul la Campionatul Mondial din Danemarca cu o medalie de bronz, după ce a învins Polonia cu 31-22 în finala mică a întrecerii.

Este cel mai important rezultat al handbalului feminin românesc din ultimii 10 ani, iar ca un bonus Cristina Neagu a devenit golghetera turneului final.

După ce a eliminat campioana mondială en-titre, Brazilia, în faza optimilor de finală, și mai apoi reprezentativa țării gazdă, Danemarca în sferturi, ”Tricolorele” au cedat în fața campioanei olimpice și europene en-titre, Norvegia, dar diferența de valoare din

partida cu Polonia a fost evidentă. România a făcut un meci perfect şi nu a lăsat adversarei nicio şansă, adâncind și mai mult sentimentul de frustare a ratării finalei.

România este singura echipă care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial, începând cu 1957 și mai are în palmares o medalie de aur (1962) şi două de argint (1973, 2005).

Pe lângă acestea ”Tricolorele” au mai triumfat de două ori în întrecerea mondială, dar în aer liber, în edițiile din 1956 și 1960. Titlul de golgheteră a actualei ediții a Campionatelor Mondiale a fost obținut de Cristina Neagu, cu 63 de goluri.

Paul Panait