Nicu Alifantis pentru Ora de MuzicaNicu Alifantis: Niște minți “luminate”, de-acolo de sus, din capu’ trebii, vor să scoată orele de muzică din programa școlară. Nu știu ce părere aveți, dar eu nu cred că e bine! Așa că m-am alăturat campaniei ”DA pentru ORA DE MUZICĂ!”
Subsemnez!
Nota mea, VR: Din câte am înţeles, la fel de “opţionale” – adică trecute pe lista neagră – devin: Istoria, Geografia, Educaţia Plastică, Latină şi altele. Eu zic să lase doar “Educaţia sexuală”, vorba tinerilor de azi: “ce pana mea!”.
PS: Studii despre dezvoltarea inteligenţei la copii atestă necesitatea studierii Muzicii şi a Educaţiei Plastice. Am înţeles că există unii care “ne vrea proşti”. Dar încă nu suntem chiar aşa de proşti ca să acceptăm să fim prostiţi, pe generaţii întregi. Sau aşa sper…
4 comentarii la “Nicu Alifantis: DA pentru ORA DE MUZICĂ! O campanie pentru normalitate: DA pentru Istorie, Geografie, Latină şi Educaţie Plastică!”
De 26 de ani,se duce o lupta pentru a distruge ceea ce tine de educatie,moralitate,bun simt.Valorile neamului trebuie aruncate in debara,ca sa nu mai avem la ce ne raporta,batu-i-ar Dumnezeu de nemernici.
Sa scoata Educatia plastica?
Pai si asa numarul orelor cu un continut practic e f. redus…
Ce vor astia? Sa se prosteasca de tot copii?
Dimpotriva ar trebui controlat mult mai serios cat continut practic au materiile in general. Sunt scoli unde materiile gen fizica, chimie, biologie sunt invatate pur teoretic fara niciun fel de experiment, fara acces in vreun laborator.
Asta nu este deloc bine pt elevi!
sa-i interzici romanului sa cante,inseamna sa-i omori cultura si sufletul.
Orele de ed. Plastica si ed. muzicala dezvolta creativitatea!
In sistemul nostru de invatamant axat pe memorare si dezvoltarea gandirii in sabloane este firesc ca aceste ore nu isi gasesc locul. Sa nu uitam ca in perioada ceausista s-a lovit in continutul acestor ore chiar daca au ramas in scoli, iar astazi profesorii lucreaza dupa aceleasi programe ca acum 27 de ani. De ce s-a degradat continutul acestor ore in era ceausista? Pentru ca dezvolta gandirea divergenta, gandirea “out of the box” care incurca si creeaza probleme in dictatura. Aceasta reactive impotriva artelor este doar o consecinta a generatiilor educate in comunism.
Dar noi nu mai traim in dictatura! Mai mult, ne dorim sa intram pe piata capitalista in care schimbarile tehnologice, sociale, economice au loc cu rapiditate si in care doar executia manufacturilor de calitate nu mai constituie demult un avantaj competitiv. In toate tarile Europei de Vest si America orele de arte ocupa cu mult mai mult spatiu din planul cadru decat ocupa in prezent in Romania.
Valoarea inovatiei este direct proportionala cu nivelul profesional, fiind fundamentala in functiile de manageriat. Una dintre problemele cu care se confrunta companiile cu tehnologie de varf din Romania este la nivelul de top management unde cei responsabili isi scuza esecurile acuzand ca problemele pe care trebuie sa le rezolve “nu sunt programate”, “ca lucrurile se schimba de la o zi la alta”, “ca nu exista stabilitate” si “ca stresul este mare”. Le lipseste exact acea atitudine creativa, ingenioasa si inovativa si nu isi dau seama ca acesta este jobul lor! Toti ne dorim salarii cat mai mari, echivalente cu cele din Europa. Aceasta nu se va intampla daca oferim forta de munca ieftina si usor de inlocuit prin activitati de executie simple fara sa ne gandim si la activitatea de dezvoltare-cercetare pentru care este nevoie de angajati bine pregatiti d.p.d.v. tehnic si la curent cu tehnologiile actuale, de asemenea prin prisma mentalitatii si a comportamentului profesional este nevoie ca acestia sa satisfaca cerintele unui mediu puternic concurential prin creativitate, inovatie, abilitatea de a gasi solutii la probleme, abilitati de comunicare in echipa, cu clientii si furnizorii, cat si orientati spre munca de calitate.
Poate nu ar fi rau pentru acest popor sa acceleram acest proces de scoatere a creativitatii din invatamantul romanesc si sa desfiintam facultatile de arte pt a nu mai avea profesori, sa scoatem 20-30 de generatii de mana de lucru tot mai ieftina pt companiile straine care ameninta permanent ca pleaca in China, ca sa ajungem sa ne dam seama de valoarea acestor materii cu adevarat, ca pe urma sa se inceapa restructurarea fundamentala a ivatamantului romanesc! Problema este ca si eu am un copil si nu mai vreau sa faca parte tot din generatia de sacrificiu!