De ce sa vezi acest obiectiv? Pentru că este un muzeu unic în lume, apărut după ce Gabriel Antoniu Lavrincic a intrat în Cartea Recordurilor cu „Cele mai multe scrisori primite în toată istoria omenirii”.

Este în Marca, Județ Sălaj. Muzeul Scrisorilor şi Prieteniei Romano-Ruse conţine 22.018 de scrisori pe care le-a primit românul care coresponda cu pionierii din URSS, în perioada anilor 1987-1991…

Recordul Mondial la categoria „Cele mai multe scrisori primite şi trimise în toată istoria omenirii”, emis de prestigioasa şi arhicunoscuta Guinness World Records din Marea Britanie, se află în posesia unui român născut în comuna Marca, Judeţul Sălaj – România. Este vorba de Gabriel Antoniu Lavrincic, domiciliat în Cluj Napoca, cel care deţine conform oficialilor Guinness fix 22.018 scrisori primite din URSS. Acesta, la vârsta de numai 11 ani, în 1986 a construit un „facebook prin scrisori” dând naştere unei ”reţele sociale” în timpurile când nu existau nici computere, nici măcar scânteia unei idei de ”reţea socială”.

Aceste scrisori au fost păstrate în plicurile originale, cu ştampile. Acest muzeu reprezintă cel mai mare proiect care s-a realizat vreodată în toată istoria relaţiilor dintre România şi Rusia şi îşi propune să aibă o influenţă pozitivă la nivel cultural, istoric şi diplomatic. Gabriel Antoniu Lavrincic doreşte ca scrisorile sale să fie expuse în acest muzeu unic în lume, care va fi deschis în localitatea unde şi-a trăit copilăria şi în care şi-a consemnat recordul mondial. Turiştii vor avea posibilitatea să citească efectiv scrisorile, iar pentru acest lucru, ele vor fi traduse în patru limbi.

Mai mult, autorul expune în muzeu şi cărţile poştale, insignele, bancnotele, monedele şi fotografiile primite sau făcute împreună cu prietenii de corespondenţă. Tot la muzeu, printre articolele de interes internaţional, este expusă şi prezentată o cronică a anilor ’86 -’90, din timpul comunismului.

Muzeul are un concept nou, modern, care poate pune în valoare poveştile din scrisori. Vizitatorii pot parcurge lejer istoria muzeului prin sistemele interactive de expunere şi în spaţiile special destinate activităţilor. Este pusă în prim plan modalitatea de comunicare, prin scrisori scrise cu mâna şi trimise prin poştă. De asemenea, se poate vizualiza drumul corespondenţei şi modalitatea prin care au ajuns scrisorile de la expeditor, din toată Rusia, Siberia, fostele Republici Sovietice, Asia şi alte locaţii din lume, la destinatarul Gabriel Lavrincic.

Sălăjeanul Lavrincic înzestrat cu abilităţi deosebite de relaţionare şi calităţi comunicaţionale incomensurabile, a promovat şi promovează în continuare România de la vârsta de 11 ani zilnic, pe tot spatiul ex-URSS, din Kiev, Vilnius până în Moscova, Murmansk, Arhangelsk, Ekaterinburg, Siberia, Omsk, Novosibirsk, Irkutsk, Barnaul, Magadan, Kamchatka, Habarovsk, Vladivostok, ajungând până la Cercul Polar în Peninsula Yamal şi Asia, prin corespondenţele sale trimiţând vederi poştale, materiale despre cultură, sport, muzică, fotografii realizate în România, scriind rapoarte lungi în care povestea despre istoria românilor şi descria obiceiurile noastre de zi cu zi …. le-a făcut cunoştinţă pionerilor sovietici cu Burebista, Decebal, Traian, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare, M. Eminescu, I. Creangă, P. Ispirescu, Helmuth Duckadam, Dan Spătaru, Gică Petrescu, Fraţii Petreuş, Nicolae Sabău, Florin Piersic …. decupându-le fotografiile din ziare şi reviste pe care le trimitea prietenilor săi sovietici. Traducea din reviste şi ziare articole întregi despre diverse teme: istorie, geografie, sport, muzică, filme româneşti, literatură …. făcea această muncă cu multă plăcere, pasiune înfocată, maturitate şi responsabilitate, fiind conştient că imaginea României depinde de acţiunile sale, tocmai de asta verifica de mai multe ori la rând materialele întocmite despre România ca nu cumva să se perceapă greşit imaginea României……dl.Lavrincic Gabriel de mic copil a fost şi este un AMBASADOR al României în Uniunea Sovietică şi Federaţia Rusă. Mulţi cetăţeni onorabili din Federaţia Rusă şi ex spaţiul sovietic au descoperit prin scrisorile sale cultura şi civilizaţia românească şi implicit România.

Datorita acestei corespondenţe vaste dl. Lavrincic a devenit un bun „specialist” (enciclopedie ambulantă) în tot ceea ce înseamnă Rusia, respectiv URSS, detine un portofoliu larg de relaîii la nivel înalt şi un capital enorm de simpatie aproape în tot spaţiul ex sovietic care ar fi păcat să nu fie cultivat în interesul economic şi naţional al României! Nu degeaba ruşii care îl cunosc îi spun „românul cu suflet rusesc”. În acest fel a ajuns să cunoască şi să înţeleagă foarte bine psihologia oamenilor în procesul de comunicare, titrează Casăvezi.ro.

Foarte ataşat de cultura rusă şi de limbă, pe care a învăţat-o de la bunicul său, Lavrincic doreşte ca acest muzeu că fie un pod de legătură între România şi Rusia.

În data de 12 aprilie 2011, Guinness World Records a emis o diplomă pe numele lui Gabriel Lavrincic, care certifică recordul mondial absolut la cele mai multe scrisori primite şi trimise în toată istoria omenirii. Şi acestea sunt doar scrisorile rămase într-o stare perfectă, având atât timbrele cât şi ştampila poştei, din cele aproximativ patru milioane de scrisori primite câte avea în anul 1994. La obţinerea acestui record, în Rusia s-a scris despre această temă în peste 400 de publicaţii.

NapocaNews

muzeul_scrisorilor_3