Campania turcă împotriva kurzilor PKK, in tinuturile din sud-estul Turciei, a afectat si Biserica Sfanta Maria, o biserică asiriana din Diyarbakir, care a suferit distrugeri in urma unui bombardament intens. O parte din zidurile bisericii s-a prabusit. Preotul bisericii, Pr. Yusuf Akbulut (foto), a fost surprins cu familia in casa sa, aflata in imediata apropiere a bisericii, și a afirmat, conform Agentiei AINA, ca biserica s-a aflat sub tir continuu.

Într-un interviu telefonic acordat AssyriaTV, care are sediul în Suedia, puteau fi auzite explozii pe fundal, in timp ce Pr. Akbulut vorbea. Populația asiriana din jurul bisericii a fost avertizata sa se adaposteasca, din cauza luptelor dure intre luptătorii turci și cei ai PKK.

Parintele Akbulut a contactat poliția, dar i s-a spus ca aceasta este în imposibilitatea de a ajunge in apropierea bisericii, din cauza luptelor dure. „Nu aș mai putea trăi, eu cu mine însumi, dacă as abandona biserica”, spune părintele Akbulut, amintind ca ea „este un simbol pentru noi asirienii și un simbol pentru toți creștinii. Acesta este un loc sfânt”, titrează LoNews.

În noiembrie 2000, Turcia l-a arestat pe Pr. Akbulut, pentru faptul ca a vorbit despre genocidul turc asupra asirienilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, care a costat viata a 750.000 de asirieni (75%), precum și a 1,5 milioane de armeni și 500.000 de greci.

NapocaNews