Distribuie articolul

Patronul Universității Cluj, Walter Florian a fost adus sub escortă de autorităţile române, din Emiratele Arabe Unite. Conform Digi24, o aeronavă în care se afla omul de afaceri a aterizat pe Aeroportul Otopeni, sâmbătă, în jurul orei 21:45.

Walter Florian va ajunge mai întâi în fața anchetatorilor, care îl vor informa despre acuzațiile care i se aduc. Duminică va fi dus la instanța din Prahova care a emis mandatul de arestare, pentru ca judecătorul să confirme că este vorba de persoana căutată.

Patronul Universității Cluj a fost astfel, extrădat în România, la aproape un an după ce a fost dat în urmărire internațională, după fuga în Emiratele Arabe Unite.

Omul de afaceri a fost dat în consemn la frontieră în data de 6 mai 2015, iar Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat ulterior că el a fost localizat în Emiratele Arabe Unite și că autoritățile au demarat procedurile în vederea extrădării sale în

România. La jumătatea lui ianuarie 2016, Tribunalul Prahova, ca instanță de fond, a dispus începerea judecății în dosarul Romprest, care vizează fapte de evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat.

În acest dosar, anchetatorii au dispus disjungerea cercetărilor față de omul de afaceri Florian Walter, patronul firmei Romprest, care era dat în urmărire generală la acea dată, pe numele său fiind emis mandat de arestare în lipsă.

Florian Walter este acuzat că a pus bazele unui grup infracțional organizat, format din 23 de persoane, care a desfășurat, în perioada 2012 — 2014, operațiuni financiare din sfera evaziunii fiscale și a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea

artificială a profitului impozabil și TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale tip fantomă, pentru realizarea operațiunilor ilicite.

Potrivit DIICOT, Walter a inițiat și a coordonat aceste circuite financiare ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societății Compania Romprest Service SA București a achizițiilor, de la diverse societăți comerciale, utilizate exclusiv pentru

emiterea de facturi. Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a grupului coordonat de Florian Walter este de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă 60.494.600 lei

(echivalentul a 14.000.000 de euro), supusă procesului de reciclare. În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârșirea infracțiunilor.

Paul Panait