Slovenia a început să înlocuiască sârma ghimpată anti-migranți instalată pe secțiuni mari ale frontierei sale cu Croația în decembrie cu un gard cu grilaj, a anunțat luni o sursă oficială.

Autoritățile au început „să înlocuiască îngrădirea provizorie în conformitate cu procedura stabilită”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, Vesna Mitric.

Sârma ghimpată este înlocuită progresiv cu un gard cu grilaj în sectoarele turistice și la marginea localităților, a precizat ea. Potrivit purtătoarei de cuvânt, noul gard a fost ridicat deja pe o distanță de 10 km, mai ales lângă Maribor (nord-est).

Anunțul vine la o săptămână după ce Ljubljana a anunțat că nu mai permite tranzitul migranților pe teritoriul ei, având ca rezultat închiderea de facto a rutei balcanice prin țările situate în amonte.

Slovenia, prin care au tranzitat aproape 500.000 de migranți în mai puțin de cinci luni, a instalat în decembrie rulouri de sârmă ghimpată pe cei 166 km cei mai vulnerabili la granița sa cu Croația, pentru a opri fluxul.

Noul gard cu grilaj, care nu este de sârmă ghimpată, ar trebui să fie mai puțin periculos pentru faună și populație, potrivit autorităților.

NapocaNews