Au reapărut căpuşele în mai multe spaţii verzi din Cluj-Napoca. Oamenii se plâng că în principal animalele de companie au fost muşcate de aceşti paraziţi. În ultima săptămâna mai mulţi proprietari de câini spun că găsesc aproape zilnic căpuşe pe animalele care se întorc de la plimbare.

Prima căpuşă am găsit-o pe Bella săptămâna trecută. Am scos-o la plimbare în zona Hoia şi, când ne-am întors acasă, i-am găsit-o pe un picior. Acum, aproape zilnic găsesc pe ea una-două căpuşe. Am vorbit cu vecinii şi mi-au spus că şi câinele lor se întoarce aproape zilnic cu căpuşe pe el. (proprietara unei căţeluşe)

Specialiştii au explicat că aceşti paraziţi apar imediat după ce se încălzeşte vremea şi vegetaţia începe să înverzească. Sezonul căpuşelor începe, în funcţie de condiţiile meteo, în aprilie şi durează până la sfârşitul toamnei.

Căpuşele sunt insecte și, când se încălzeşte vremea, apar în parcuri, în zone verzi, pe păşuni. Dacă e o iarnă mai blândă şi primăvara se instalează timpuriu, apar şi ele mai devreme. Căpuşele se hrănesc cu sânge cald, în general de la animale, dar nici oamenii nu sunt feriţi de muşcătura lor. (Horea Ghibu, specialist)

Muşcătura căpuşelor este foarte periculoasă pentru oameni, ea putând declanşa boala Lyme, titrează Rado Cluj.

Reprezentantul primăriei Cluj-Napoca, Mirela Bălan, a precizat că, săptămâna viitoare, începe prima campanie de dezinsecţie pe domeniul public.

NapocaNews