Rusia propune coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite să efectueze, începând cu data de 25 mai, lovituri aeriene comune în Siria împotriva Frontului Al-Nusra și altor grupări de rebeli care nu respectă încetarea focului, a anunțat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, relatează Reuters. Propunerea Moscovei prevede atacarea convoaielor cu arme, inclusiv a celor care ajung în Siria din Turcia.

Departamentul american al Apărării a exclus, vineri, posibilitatea efectuării unor raiduri aeriene comune cu Rusia în Siria, subliniind că Washingtonul nu colaborează militar cu Moscova pe teritoriul sirian, relatează Le Figaro. „Statele Unite nu colaborează şi nu îşi coordonează activităţile din Siria cu Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis.

Oficialul rus a spus că propunerea a fost făcută după consultări cu guvernul sirian și cu experți militari americani la Amman, capitala Iordaniei.

Rusia își rezervă dreptul de a lovi unilateral acei rebeli din Siria care nu respectă încetarea focului, a spus Șoigu.Coaliția internațională condusă de SUA desfășoară, de la sfârșitul verii lui 2014, lovituri aeriene împotriva grupării teroriste Stat Islamic. Rusia a efectuat de asemenea lovituri aeriene din 30 septembrie în Siria, în sprijinul regimului condus de Bashar al-Assad, pe care americanii nu și-l mai doresc.

NapocaNews