Caprele negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei sunt decimate de braconieri. Totuşi, paznicii nu au prins pe nimeni într-un caz recent de braconaj. Numărul caprelor negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei scade îngrijorător, principala cauză fiind braconajul, arată numărătoarea făcută la finalul lunii octombrie 2015 de către administraţia parcului şi jandarmii montani.În toamna lui 2015 au fost înregistrat un număr de 81 de capre negre, faţă de 111 în primăvară. Totuşi, deşi autorităţile dau vina pe braconieri pentru declinul populaţiei de capre negre, în acest an nu a fost prins niciun ilegalist.

Evoluţia dramatică a populaţiei de capre negre în Parcul Naţional Munţii Rodnei:

evaluare-capre-negre-2014

Potrivit unor estimări, în România mai trăiesc doar între 6.000 şi 8.000 de capre negre. Specialiştii atrag atenţia că este nevoie de intervenţia autorităţilor pentru salvarea acestui animal. Parcul Naţional Munţii Rodnei este al doilea ca mărime din ţară, având o suprafaţă de 47.177 ha, iar capra neagră este unul din simbolurile sale.

Braconierii maramureşeni erau prinşi acum câțiva ani în Munţii Rodnei

Trei bărbaţi din Borşa au fost prinşi acum câțiva ani, “cu noaptea în cap” la vânătoare în Munţii Rodnei. Aceştia nu au apucat să vâneze nimic până când au fost prinşi de jandarmii montani.“Poliţiştii au fost sesizaţi prin apelul de urgenţă 112 că în fondul de vânătoare Someşul-Rodna, paznicii au observat trei persoane suspecte de comiterea infracţiunilor de braconaj. Cu sprijinul jandarmilor montani, au fost conduse la Postul de Poliţie Şanţ” se arată într-un comunicat remis presei de IPJ BN. Poliţiştii de la Biroul Arme, Muniţii, Explozivi şi Substanţe Periculoase i-au identificat pe cei trei bărbaţi, toţi fiind din Borşa, jud. Maramureş. “Cu ocazia controlului autoturismului cu care aceştia se deplasau, au fost găsite şapte gloanţe tip carabină, un proiector, o lanternă şi o husă cu fermoar pentru armă de vânătoare. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar cercetările continuă de către lucrători din cadrul B.A.E.S.P” se mai preciza într-un comunicat.

DSC0423

Câinii sălbăticiți și braconierii au înjumătățit numărul caprelor negre din Parcul Național Munții Rodnei

Biologul Parcului Național Munții Rodnei Claudiu Iușan a dezvăluit în 2014 faptul că numărul caprelor negre a scăzut îngrijorător în ultimii doi ani. De vină pentru această scădere care ar putea chiar duce la dispariția caprelor negre din parcul național ar fi câinii sălbăticiți de la stâne, dar și braconierii „de lux”. În ultimii doi ani, numărul caprelor negre identificate în Parcul Național Munții Rodnei a ajuns de la aproape 150 la doar 80, a făcut cunoscut astăzi cu îngrijorare, în cadrul unei conferințe de presă, Claudiu Iușan, biologul parcului. „Până acum doi ani populația era în ritm crescător. Am ajuns la 170 de exemplare în urmă cu câțiva ani, iar acum abia avem 70-80 de exemplare. E o problemă majoră aceasta”, a precizat Claudiu Iușan, biologul Parcului Național Munții Rodnei. Încă din anii `60 se fac eforturi pentru creșterea efectivului de capre negre în Parcul Național Munții Rodnei, iar până în urmă cu câțiva ani acest lucru s-a și reușit.La această situația s-a ajuns din cauza bolilor, pe care caprele negre le-au luat de la caprele domestice din stânele instalate în Parcul Național Munții Rodnei, dar și din cauza câinilor sălbăticiți de la aceste stâne.De asemenea, la înjumătățirea numărului caprelor negre au contribuit și braconierii, numiți de Iușan „de lux”, asta pentru că pentru a vâna capre negre ai nevoie de o armă performantă și mașini de teren scumpe. Iușan mai spune că rangerii din parc nu pot să le facă față acestor braconieri, mai ales că de cele mai multe ori aceștia se aleg doar cu o amendă, iar anchetele penale în cazul lor din motive necunoscute nu sunt continuate, titrează Bistrițeanul.ro.

1

Capra neagră braconată la Iezer

Zilele trecute a fost surprins un caz grav de braconaj în Munții Rodnei. Caprele negre au fost împușcate ca într-un film western fără ca paznicii parcului național să intervină. ”Duminica trecută (19 iunie), în jurul orei 20 la Iezer, sub Pietrosul Rodnei a fost împușcat un exemplar de capră neagră în plin sezon de prohibiție. Fapta s-a întâmplat sub ochii unui grup de turiști stupefiați ceea ce denotă că braconierii sunt obișnuiți să-și facă mendrele în zonă fără a fi pedepsiți de autorități. Turiștii, 5 fete și 4 băieți au fost avertizați de braconieri să nu cumva să facă poze dar au reușit pe ascuns câteva instantanee. De asemenea sunt de acord să depună mărturie. Dealtfel infractorii s-au bucurat de complicitatea celor de la stația meteo unde și-au lăsat mașinile de teren (2 Nissan și un Mitsubishi). Cel mai probabil făptașii sunt din Borșa Maramureș care de foarte mult timp este polul braconajului din Munții Rodnei. Vă rog ca pe viitor, dacă observați asemenea evenimente apelați 112 și cereți jandarmeria” a scris activistul ecologist Dan Păvăloiu pe blogul său.

Așteptăm ancheta poliției române în acest caz grav de posibil braconaj, în care indivizi necunoscuți au împușcat caprele negre protejate prin lege. Așa cum acum patru ani braconieri maramureșeni au fost prinși vânând în Munții Rodnei, e cazul ca și acești necunoscuți să dea seama pentru încălcarea legii și uciderea caprelor negre, ciute unice în Europa. Poliția și paznicii parcului național nu au prins niciun vinovat. Sperăm să nu fie mușamalizat cazul. Redacția NapocaNews a încercat să-l contacteze pe un membru  cunoscut cu numele Tiucu din cadrul stației  meteo de pe Vârful Pietrosu  ca să relateze recentul caz de braconaj din apropiere, dar acesta avea telefonul închis.Așteptăm ancheta Poliției județului Maramureș în acest caz.

NapocaNews, Foto: Dan Păvăloiu

 

Untitled2