Primarii mai multor localitati din jurul Bruxellesului au indicat ca, in decurs de cateva ore de la votul din Regatul Unit pentru iesirea din Uniunea Europeana, a avut loc o crestere a numarului de rezidenti britanici care au intrebat cum sa procedeze pentru obtinerea cetateniei belgiene.

In Waterloo, o suburbie din sudul capitalei belgiene unde sunt inregistrati 450 de britanici, primarul Florence Reuter a declarat pentru Le Soir ca cinci persoane au depus actele vineri dimineata pentru a demara procedura de obtinere a cetateniei Belgiei.

Potrivit acesteia, alte cateva zeci de britanici au sunat pentru a cere informatii. „Biroul de inregistrare nu s-a ocupat cu nimic altceva in aceasta dimineata”, a afirmat edilul.

In municipalitatea Woluwe-Saint-Pierre din Bruxelles au fost primite trei cereri vineri, potrivit Le Soir, care precizeaza ca, in ultimele patru luni, nu s-a primit nici una de la rezidenti britanici.

In alta parte a orasului, la Ixelles, vineri, pana la jumatatea zilei, 15 britanici au solicitat informatii pentru a obtine cetatenia belgiana.

Olivier Deleuze, primarul municipalitatii Watermael-Boitsfort din Bruxelles, a afirmat ca trei britanici au cerut vineri dimineata demararea procedurii de obtinere a cetateniei belgiene.

„Este ceva exceptional”, a declarat primarul Deleuze pentru Le Soir. „In mod normal, noi nu primim niciodata astfel de cereri. Am primit una in 2013 si apoi una in martie”, a adaugat el.

Potrivit Ambasadei britanice la Bruxelles, aproximativ 31.000 de cetateni britanici traiesc in Belgia. Circa 1.500 de britanici lucreaza in institutiile europene.

NapocaNews