A apărut prima declaraţie de dizidenţă publică faţă de Congresul Românilor de Pretutindeni, având în vedere acuzaţiile grave cu care se confruntă organizatorii şi conducerea acestui for al diasporei.

Laura Hant, delegată din Austria la Congres, cere conducerii să respecte legalitatea, denunţând grave nereguli înregistrate, în mod incredibil, în mai puţin de o săptămână de la înfiinţare.

Iată scrisoarea deschisă pe care a făcut-o publică Laura Hant:

Scrisoare deschisa adresata Consiliului pentru Românii de Pretutindeni

Am participat la primul Congresul al românilor de pretutindeni, care s-a desfasurat la Palatul Parlamentului în perioada 24-25 iunie si am fost aleasa sa fac parte din Consiliul românilor de pretutindeni. Acesta a fost format din 35 de membri, alesi sambata 25 iunie prin vot secret, și este forul de reprezentare a românilor din diaspora în relatia cu autoritățile statului român.

Credeam ca acest consiliu nou ales este cel care va redacta, imediat dupa alegerea sa, un statut care sa fie aprobat de toti participantii la Congres.

Statutul care ar fi trebuit sa fie apoi aprobat de cei prezenti ar fi creat un cadru legal si transparent care sa precizeze, printre altele, modul de constituire si functionare al Consiliului reprezentativ al romanilor de pretutindeni, structura si organele sale, modul de lucru al sau si procedura de alegere a organelor de conducere si reprezentare a romanilor de pretutindeni.

Toate acestea credeam ca vor fi discutate si cuprinse intr-un statul aprobat de majoritatea celor prezenti la Congres, pentru a pune la dispozitia participantilor un cadru legal si democratic de lucru. Abia dupa aprobarea statului ar fi trebuit sa se deruleze sedinta de constituire a organelor executive si alegerea presedintelui.

Din nefericire, lucrurile au decurs dupa bunul plac al celor care au condus, inca de la inceputul congresului, sedinta de lucru.

In momentul in care am realizat ca intreg congresul se desfasoara dupa o agenda a bunului plac, impusa de coordonatorii “de la centru” am refuzat sa mai candidez pentru vreo functie, devenind astfel martor neimplicat intr-o farsa caragialesca.

Repet, congresul romanilor de pretutindeni s-a desfasurat fara o ordine de zi, fara regulament de sedinta si fara un statut.

Toata mascarada s-a redus la alegerea organelor consiliului, cele ale biroului executiv si, mai ales, a presedintelui.

Intr-un comunicat de presa al agentiei Agerpres citeam, cu uimire, ca “Președintele Consiliului românilor de pretutindeni a declarat că, deocamdată, se lucrează la statutul și la regulamentul Consiliului, iar acestea probabil vor fi gata în aceste zile.”

Nu pot sa nu ma intreb, cine lucreaza? Nu era de datoria congresului sa faca acest lucru in plenul sau? Nu pentru asta am fost delegati?

Aflu din acelasi comunicat ca: “Mai sunt mulți pași de făcut. Încercăm să adunăm toate datele comunităților, să contactăm toți liderii comunității românești din diaspora, pentru a-i aduce la masa dialogului pe toți. Deocamdată suntem în faza de lucru. Urmează dezbateri cu privire la statutul și regulamentul în care vor fi prevăzute atribuțiile Consiliului, ale președintelui, ale Congresului”, a spus Livanu.”

Nu cumva aceste lucruri ar fi trebuit sa fie facute inainte de încheierea congresului?

In aceste conditii, profund dezamagita de mascarada in care, fara voia mea am fost tarata, doresc sa denunt public incercarea de a compromite singurul forlegal constituit al romanilor de pretutindeni.

Nu demisionez, pentru ca vreau să fiu acolo, în spatele usilor inchise ale Congresului, pentru a sanctiona orice tentativa de deturnare a Congresului. Va somez sa respectati legalitatea, cei care dati comunicate in numele Consiliului din care fac si eu parte. Acest Congres nu va apartine voua, celor 9 alesi in Biroul Executiv, ci apartine milioanelor de romani din strainatate care vor sa aiba o voce la Bucuresti. Astazi ma declar in opozitie fata de cei care accepta aranjamentele ilicite de la Congres si chem alaturi de mine pe toti cei de buna credinta dintre cei 49 de delegati.

Stimate domnule Presedinte Livanu si onorati membrii ai consiliului va rog sa luati nota de decizia mea si, daca aveti respect fata de romanii de pretutindeni, sa cautati sa restabiliti legalitatea functionarii acestui Congres.

Laura Hant, delegat la Congresul Romanilor de Pretutndeni
Viena 30 iunie 2016

 

Sursa: Jurnalul Românesc