Rușii privesc spre Istanbul ca și la o capitală a ortodoxiei mondiale. Un politician rus vrea ca orașul turcesc Istanbul să fie redenumit Constantinopol. Și așa să apară de-acum înainte pe toate hărțile rusești și în toate textele oficiale ale Federației Ruse.

Inițiativa vine din partea lui Vitaly Milonov, membru al Adunării Legislative din St Petersburg și al formațiunii Rusia Unită a lui Vladimir Putin. Milonov i-a adresat o scrisoare premierului Dmitri Medvedev în care cere „revenirea la numele istoric al orașului Istanbul”, Constantinopol, nume dat de împăratul Constantin cel Mare capitalei Imperiului Bizantin, și care a fost folosit așa în timpul Rusiei Țariste.

„Mulți dintre locuitorii țării noastre leagă și acum orașul Istanbul de istoria imperiului Bizantin. Înainte de revoluția bolșevică acest oraș era numit în Rusia Constantinopol. Și azi, multe țări ortodoxe, cum ar fi Grecia, păstrează această tradiție”, explică Milonov în scrisoarea către premierul rus, conform RT.

Vitaly Milonov consideră că revenirea la numele istoric al orașului Istanbul va însemna că rușii păstrează mereu vie în memorie soarta tragică a Bizanțului. „Nu respingem denumirea modernă, dar ne păstrăm dreptul la justiție istorică, chiar și simbolic”, declară politicianul.

NapocaNews