Donald Trump a declarat că dacă este ales președinte ar putea abandona garanția de a proteja alte state membre NATO.Într-un interviu pentru New York Times, Donald Trump a spus că SUA ar sări în ajutorul aliaților doar dacă „aceștia și-ar îndeplini obligații față de noi”.

Tratatul NATO precizează, la articolul 5, că în cazul în care unul dintre statele membre este atacat, celelalte îl apără în afața atacurilor, amintește BBC News

Trump va vorbi azi la Convenția Națională Republicană din SUA. Într-o avanpremieră a discursului său, el a subliniat care va fi strategia sa de politică externă, menită să reducă cheltuielile Statelor Unite și implicarea lor dincolo de granițe.

Întrebat despre agresiunea Rusiei față de state membre NATO, din regiunea baltică, Trump a declarat că SUA ar putea abandona protecția pe termen lung oferită de SUA pentru astfel de națiuni.

Candidatul controversat al republicanilor pentru prezidențialele din noiembrie a mai spus că, dacă va fi ales, nu va face presiuni asupra aliaților SUA în ceea ce privește revoltele sau opoziția politică sau libertățile civile, susținând că SUA trebuie „să-și rezolve problemele interne” înainte de a „da lecții” altor națiuni.

El a continuat: „Uitați-vă ce se petrece în țara noastră. Cum am putea da lecții, când oamenii împușcă polițiști cu sânge rece?”.

Întrebat despre lovitura de stat din Turcia, de vineri, candidatul republican l-a lăudat pe președintele turc, Recep Erdogan, criticat de unii lideri occidentali din cauza conducerii sale tot mai autoritare.

„Îl laud pentru că a putut să întoarcă lucrurile în favoarea sa”; a spus Trump, despre eșecul puciului. „Unii consideră că totul a fost o înscenare, dar eu nu cred asta”, a conchis Trump.

„Când lumea vede ce se întâmplă în SUA și noi începem să vorbim despre libertăți civile, nu cred că suntem un mesager foarte bun”, a mai spus el.

NapocaNews