Prin lansarea apelului catre oameni, de a sprijini guvernul legitim, imamii turci au jucat un rol-cheie în înfrângerea loviturii de stat, în noaptea de 15 spre 16 iulie, din Turcia.

O astfel de opinie a fost exprimată de către celebrul om de știință politic turc, profesor de drept internațional la Universitatea Galatasaray din Istanbul, Emre Öktem.

La scurt timp după ce a devenit conștient de tentativa militară de preluarea a puterii, Oficiul Național pentru Afaceri Religioase le-a ordonat imamilor tuturor moscheilor sa înceapa chemarea la rugăciune, astfel încât să-și exprime sprijinul pentru guvern.

S-a raportat că imamii, de asemenea, le-au mai cerut musulmanilor să iasa în stradă si sa-si exprime sprijinul pentru autoritățile actuale.

Aceste acțiuni ale liderilor religioși, care au jucat un rol decisiv în victoria asupra puciștilor, nu are precedent în istoria Turciei moderne – ultima dată când acest lucru s-a întâmplat, exista Imperiul Otoman, când sultanul a apelat la imami pentru ajutor în timpul unei rebeliuni a ienicerilor, subliniază omul de știință.

Emre Öktem a mai remarcat, de asemenea, incompetența completă a celor ce au dat lovitura de stat, care, conform cuvintelor acestuia, s-au comportat ca și în cazul în care lovitura de stat ar fi fost data undeva in ani ’60, nu in secolul XXI.

Capturarea televiziunii de stat, a Bancii Centrale, nu rezolvă nimic în circumstanțele actuale, a explicat profesorul.

NapocaNews

 

People-demonstrate-in-front-of-the-Republic-Monument-at-the-Taksim-Square-in-Istanbul