Mitropolia Moldovei examinează mai multe personalități basarabene, vrednici slujitori şi oameni ai lui Dumnezeu, pentru a fi canonizate. Detalii despre aceasta a oferit Părintele Octavian Moşin, paroh al Bisericii „întâmpinarea Domnului” din municipiul Chişinău.

În toamna acestui an, Biserica Ortodoxă din Moldova îi va trece în rândul sfinților pe Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni şi pe Fericita Agafia Maranciuc. În cadrul unui interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova, Părintele Octavian Moşin, paroh al Bisericii „întâmpinarea Domnului” din municipiul Chişinău, a mărturisit că şirul drepţilor care urmează a fi canonizaţi este foarte mare.

„Şirul drepţilor este atât de mare încât avem şi slujitori, avem chiar şi mireni. Oameni care s-au manifestat în special în perioada regimului totalitar. Este vorba şi despre sfântul închisorilor, Valeriu Gafencu, Este vorba şi de părintele Baltaga, preotul Ivanov de la Nord, Sofian Boghiu şi alţii”, a precizat părintele Octavian.

Mai multe personalităţi ale Bisericii urmează a fi cercetaţi pentru o eventuală canonizare. Potrivit părintelui Octavian Moşin, în anul trecut, împreună cu părintele Mihail Bortă, la Chişinău au fost editate două volume întitulate „Personalităţi Basarabene — Oamenii lui Dumnezeu”, unde au fost incluse personalități ale Bisericii. A fost propusă spre examinare o listă de aproximativ o sută de persoane, care ar fi vrednici slujitori şi oameni ai lui Dumnezeu.

images (1)

Recent a apărut în România cartea „Valeriu Gafencu. O biografie teologică a Sfântului Închisorilor”  (Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca) de Ionuţ Ţene, cu o prefaţă de Pr. Amfilohie Brânză, lansată în România şi Italia (urmează lansări în Austria şi Spania), care poate fi preluată şi cercetată de ierarhii ortodocşi molodveni pentru dosarul de canonizare a celui care a fost intitulat „Sfântul Închisorilor” de către monahul de la Rohia, Nicolae Steinhardt.

Biografia teologică a lui Valeriu Gafencu va fi lansată toamna aceasta şi în Rep. Moldova, la Sîngerei, locul de naştere al lui Valeriu Gafencu.

Conform surselor noastre şi alte biserici ortodoxe din lume iniţiază demersuri pentru canonizarea lui Valeriu Gafencu, mai puţin Sfântul Sinod al BOR, deocamdată.

NapocaNews

 

valeriu_gafencu_biografie_f