Ştiţi bancul cu Ionel care o lasă pe surioara lui să aleagă între cele 2 mere primite de la părinţi întrebând-o …ce vrei, mărul mai mic sau nimic? Aceasta este la ora actuală situaţia din învăţământul profesional careian, cel atât de lăudat şi susţinut de primarul datornic la buget Kovacs şi administraţia sa.

Vrei să fii ospătar sau vânzător în Carei? Ori înveţi în limba maghiară ori alegi altceva.

Câţiva careieni ne-au atras atentia luna trecută că în Carei nu există clase în învățământul profesional cu durata de 3 ani după clasa a VIII-a pentru anul școlar 2016-2017 cu predare în limba română pentru comerciant vânzător sau ospătar sau tapiţer plăpumar sau electronist sau confecţioner produse textile. Pentru elevii români care optează pentru învăţământul professional există doar varianta mecanic agricol sau mecanic auto.

Tragic dar adevărat! Cum să aştepţi atunci ca vânzătorii sau ospătarii din Carei să poata servi clienţii care nu cunosc limba maghiară?

Părinţii elevilor români sunt revoltaţi că s-a ajuns la această situaţie discriminatorie pentru locuitorii acestui municipiu.

Iată oferta învăţământului profesional careian de 3 ani pentru anul şcolar 2016-2017 aşa cum apare pe site-ul IŞJ.

http://www.satmar.ro/web/uploads/files/Locuri_libere_pentru_Etapa%20III_inv%20profesional_2016.ppd

Liceul Tehnologic “Simion Bărnuțiu” Carei are o clasă de mecanic auto la secţia maghiară, una cu specializarea lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic împreună cu specializarea sudor tot la sectia maghiară, o clasă de confecţioner produse textile sectie maghiară şi una de tapiter plăpumar tot sectie maghiară.

La sectia română există doar varianta mecanic agricol si mecanic auto, o singură clasă în limba română.

La Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu’’ sunt două specializări, ambele la secţia maghiară şi anume cea de comerciant-vânzător, cu 14 de locuri şi cea de electronist aparate şi echipamente, unde sunt tot 14 locuri.

Liceul Romano-Catolic ”Josephus Calasantius” are o singură specializare, la secţia maghiară şi anume cea de ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie.

Dacă tragem linie si socotim, constatăm că elevii români se pot pregăti în învăţământul profesional de 3 ani doar in meseria de mecanic agricol si auto, indiferent dacă sunt fete sau băieţi.

Impunerea studiului profesional preponderent în limba maghiară confirmă încă odată intenţiile actualei administraţii Kovacs, cea care nu acceptă în mun.Carei bustul lui Mihai Eminescu sau Ionel Brătianu, titrează Buletin de Carei.

CNCD nu observă aceste forme de discriminare continuă în comunitățile maghiare, ci doar să amendeze patrioții și jurnaliștii români.

NapocaNews