Marea Britanie nu va primi acces la piata unica a Uniunii Europene decat daca Londra accepta la randul sau libertatea de miscare a lucratorilor, drept care sta la temelia UE, au declarat liderii UE dupa Summit.

„Dorim sa avem o relatie foarte buna, foarte stransa cu Marea Britanie. In acelasi timp, nu este posibil ca aceste negocieri sa ne afecteze interesele”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Referitor la libertatea de miscare a lucratorilor si persoanelor… ramanem la aceasta pozitie si nu este vorba despre un joc intre prim-ministri care pleaca si prim-ministri care raman, ci este vorba despre cetatenii Europei. Deci nu vad nicio posibilitate de compromis in aceasta chestiune particulara”, a insistat Juncker.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat la randul sau ca negocierile privind iesirea Marii Britanii din UE ar trebui sa aiba loc doar dupa o notificare din partea Londrei (activarea articolului 50) si ar trebui conduse in interesul celor 27 de state membre ramase in interiorul blocului comunitar, ci nu in interesul Marii Britanii. „Este cat se poate de clar ca procedurile noastre, regulile noastre, descrise foarte exact in tratatele noastre, sunt pentru a ne proteja interesele, ale celor 27 de state, nu ale unei tari care pleaca” din UE, a declarat Tusk.

 

Tusk a reiterat ca negocierile cu Marea Britanie nu pot incepe fara o notificare oficiala din partea guvernului britanic. Acesta a adaugat ca premierul britanic Theresa May i-a spus ca negocierile privind „divortul” Marii Britanii de UE ar putea incepe in mod oficial in ianuarie sau februarie 2017.

„Prim-ministrul May a fost foarte deschisa si sincera cu mine. Ea a declarat ca este aproape imposibil sa activeze articolul 50 in acest an. Dar ca este destul de probabil ca (britanicii) vor fi gata poate in ianuarie, poate in februarie anul viitor. Pentru amandoi a fost foarte clar ca trebuie sa asteptam pentru aceasta activare oficiala a articolului 50”, a concluzionat Tusk.

NapocaNews