Donald Trump i-a spus duminica premierului Benjamin Netanyahu ca, in cazul in care va fi ales presedinte al Statelor Unite, va recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, a anuntat echipa sa de campanie.

Acest lucru ar insemna o schimbare dramatica a pozitiei americane in aceasta problema, scrie Reuters.

In cadrul unei intalniri de peste ora in Trump Tower, la New York, magnatul in domeniul imobiliar i-a spus premierului ca administratia sa va „recunoaste Ierusalimul drept capitala indivizibila a statului Israel”.

Israelul considera Ierusalimul capitala sa, insa comunitatea internationala nu recunoaste acest lucru, inclusiv Washingtonul, iar cele mai multe tari au ambasade la Tel Aviv.

Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est, cucerit de israelieni in Razboiul din 1967, sa fie capitala statului pe care depun eforturi sa-l infiinteze, alaturi de Israel, in frontierele de dinaintea razboiului.

Potrivit echipei de campanie a miliardarului newyorkez, Trump a convenit cu Netanyahu, in timpul acestei intalniri cu usile inchise, ca in Orientul Mijlociu va fi pace atunci cand „palestinienii vor renunta la ura si violenta si vor accepta Israelul ca stat evreu”.

Trump si Netanuahy au discutat „pe larg”, potrivit unui rezumat al intalnirii prezentat de echipa de campanie a candidatului republican, despre gardul de la frontiera Israelului, evocat de miliardarul newyorkez in legatura cu planul sau controversat impotriva imigratiei care include, intre altele, ridicarea unui zid la frontiera dintre Statele Unite si Mexic si impunerea unei interdictii musulmanilor de a patrunde pe teritoriul american.

Intre alte probleme din regiune, cei doi au discutat despre lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic, asistenta militara pe care Statele Unite o ofera Israelului si pe care Trump a catalogat-o drept „o investitie excelenta”, si acordul in dosarul nuclear iranian, pe care l-au criticat atat candidatul republican, cat si premierul israelian.

NapocaNews