Biserica Ortodoxă Română se dezice de declaratia unui preot de la Schitul „Sfantul Lazar” din Alba Iulia, care a transmis credincioșilor, în timpul unei slujbe, ca „Iohannis face jocurile Germaniei si Ciolos pe ale Frantei”.

„Iata rezultatul ca Romania, tara ortodoxa, sa fie condusa de un om care nu este crestin-ortodox. Maine, poimaine, ne vom trezi la presiunea Europei sau a mai stiu eu cui sau a francmasoneriei ca si in tara noastra sa se aprobe casatoria intre persoane de acelasi sex. Sau mai mult, sa se recunoasca casatoriile altora care vin in tara noastra. Este inadmisibil asa ceva (…) Acest om face jocurile politice straine. Iohannis face jocurile Germaniei si Ciolos face jocurile Frantei”, a spus preotul, duminica, in timpul unei slujbe.

Afirmațiile preotului nu reprezinta punctul de vedere al Patriarhiei Romane.

„Daca declaratia este reala, pot sa va spun ca nu reprezinta in niciun fel punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane, al Patriarhiei. Exista persoane care uneori vorbesc, exclusiv, pe cont propriu fara sa aiba incuviintarea ierarhului lor.

Daca parintele acesta a spus acest lucru, a facut-o in nume personal si Patriarhia Romana dezavueaza total o asemenea remarca, o asemenea parere. Nu este de acord cu ceea ce a declarat acest parinte”, a declarat Vasile Banescu, purtator de cuvant al BOR.

Acesta a precizat ca, in mod normal, superiorul parintelui il poate chema pe acesta la o discutie si il poate sanctiona de vreme ce face asemenea remarci in spatiul public. Practic, preotul poate primi o mustrare sau poate fi sanctionat disciplinar, a mai spus reprezentantul BOR către Ziare.com.

Preotul care a facut declarația este calugar, ceea ce inseamna ca nu are o parohie. Chiar daca ar fi avut, insa, oricum nu risca sa ramana fara ea. O asemenea sanctiune se decide doar pentru abateri mai serioase, a adaugat Banescu.

„Un preot trebuie sa comunice credinciosilor sai un punct de vedere impartasit de Biserica de care apartine. Nu in sensul ca este obligat sa faca asta, dar ori se abtine, ori are o discutie cu ierarhul lui superior. Si atunci cand comunica ceva o face in spiritul a ceea ce Biserica insasi promoveaza in spatiul public”, ne-a mai spus Banescu.

Să nu exagerăm critica față de libertatea de expresie garantată constituțional.

NapocaNews