Distribuie articolul

Fundaţia “Profesor George Manu” şi editura Evdokimos, cu ocazia Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, au organizat o conferință ”Temniţele Memoriei – Sfinţii Închisorilor şi memoria anticomunistă” şi lansări de carte, sâmbătă, 8 octombrie 2016, de la ora 18.00, în Campusul universitar Hașdeu.

La evenimentul la care au participat numeroși tineri au fost invitaţi: Ciprian Voicilă (scriitor şi sociolog) şi Cristina Puşcaş (doctor în istorie). Moderatorul evenimentului a fost istoricul Ionuț Țene.

Cristina Pușcaș, istoric și muzeograf la Oradea a vorbit cu acribie și emoție despre ororile fenomenului concentraționar comunist din Bihor și drama minorilor închiși ani de zile de către bolșevici, doar pentru că au ascultat un post de radio străin sau pentru o simplă discuție nevinovată. Tinerii erau torturați și înfometați pentru a semna declarații incriminante. Istoricul orădean a subliniat necesitatea criticii izvoarelor istorice și mai ales documentele din dosarele Securității care au fost falsificate de ofițeri sau cuprind probe false despre organizații fasciste inventate, pretext de a aresta tineri nevinovați.

De asemenea, Ciprian Vocilă a făcut un expozeu exhaustiv despre noii mucenici, Sfinții Închisorilor din secolul XX, care sunt considerați sfinți în evlavia populară, fiind o chestiune de timp pentru a fi canonizați. Sociologul și scriitorul a subliniat importanța Sfinților Închisorilor de a oferi modele și valori în societatea contemporană, făcând o comparație dintre primii creștini și martirii anticomuniști, precum și dezvoltând un discurs istoric privind ideea de bine comun de la filosofii greci la mucenicii anticomuniști. A dat exemplu Rusia care și-a canonizat mucenicii anticomuniști, iar noi încă nu avem un singur martir din închisorile bolșevice canonizat oficial.

Evenimentul de omagiere a Sfinților Închisorilor a fost realizat și cu sprijinul ASCOR Cluj.

NapocaNews

lansare

tene