Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a acordat un interviu în exclusivitate pentru TVR.De mai multe ori în cadrul interviului, Igor Dodon a fost rugat de jurnalistul Claudiu Lucaci să spună care este viziunea sa față de România. La un moment dat, președintele Republicii Moldova a făcut o declarație periculoasă. El a lăsat să se înțeleagă că România are gânduri ascunse de lichidare a statalității Rep. Moldova, dar și a expus o idee periculoasă a Moldovei Mari.

Vă prezentăm câteva pasaje din dialogul celor doi:

Dodon: De sute de ani, cetățenii Rep. Moldova, nu de când s-a creat România, din secolul XIV, de când a apărut Moldova pe hartă, au vorbit limba moldovenească, avem istoria noastră, istoria Moldovei, avem Constituția noastră. În Constituție se spune foarte clar că în Rep. Moldova limba de stat este limba moldovenească. Eu, ca om de stat, respect Constituția, așa cum trebuie să respecte toată lumea.

Lucaci: Limba este limba română. S-a denumit ulterior limbă de stat. Este limba română. Dacă dvs vreți să îi spuneți așa, e-n regulă, noi doi ne înțelegem în limba română acum.

Dodon: Dacă suntem parteneri și prieteni… eu respect Constituția României. Respectați-ne și pe noi, vă rog! Constituția Rep. Moldova spune foarte clar: limba de stat este limba moldovenească. În al doilea rând, dacă ne respectăm ca state, haideți să semnăm acordul de frontieră pe care nu a vrut nimeni să-l semneze timp de 25 de ani. România se laudă tot timpul că „uite, noi, am fost primii care am recunoscut independența Rep. Moldova”. Vă mulțumim pentru asta, dar de ce nu semnați acordul de frontieră? Noi nu avem semnat acordul de frontieră între Moldova și România. Păi haideți, dacă ne stimăm reciproc, ca state independente, și nu avem alte gânduri ascunse de lichidare a statalității Rep. Moldova, haideți să ne respectăm unul pe altul.

Lucaci: Asta mi se pare o declarație foarte periculoasă. Ca președinte să spuneți că se încearcă lichidarea suveranității…

Dodon: Eu i-am adresat o scrisoare domnului Iohannis la începutul anului curent. Am pus câteva întrebări foarte clare. Domnule președinte Iohannis, dacă ne respectați ca stat independent și suveran, explicați-ne cine susține mișcările unioniste din Rep. Moldova. Cine le finanțează? De ce funcționari de rand înalt, din structurile de stat ale României, pledează deschis pentru lichidarea Rep. Moldova și anexarea la România? Întrebările sunt foarte clare. Dacă vreți o discuție sinceră, haideți să o avem! Eu stimez și respect statul vecin, sunt pentru relații bune bilaterale. Eu am mers mult la schi în România, mai mult la Vatra Dornei. Suntem în relații bune, dar haideți să ne respectăm ca stat vecin. Fobiile care se creează față de mine personal sunt din aceste considerente. Dragi români, fraților, eu vă stimez, vă iubesc ca vecini, dar haideți să ne respectăm ca două state independente, suverane. Acest lucru mi-l doresc. Nimic mai mult. Aveți statul dvs. Haideți să ne respectăm. Venim la voi, voi la noi, dar nu cu idei unioniste. Dacă ar apărea acum în România mișcări finanțate din Rep. Moldova care ar spune: ‘hai să lichidăm România, să luăm jumătate de Românie înapoi și să ajungem la harta cum a fost Moldova’, dvs cum vă veți simți?

Lucaci: Dar ce spuneți dvs nu are sens. Nimeni nu vrea lichidarea Rep. Moldova. Mișcările unioniste nu înseamnă că oamenii nu au dreptul să aleagă o cale comună. Problema este că dvs considerați că se încearcă lichidarea Rep. Moldova.

Dodon: Dar de ce în România i-ați interzis? În 2007, la Iași, o mișcare care pleda pentru întoarcerea pământurilor moldovenești în România a fost interzisă prin lege și persoanele care se ocupau de acest lucru au ajuns în pușcărie, dacă nu greșesc. De ce? De ce în România nu se poate acest lucru, dar se poate în Rep. Moldova? În Constituția României, exact ca în Constituția Rep. Moldova este indicat – organizațiile politice și nepolitice care pledează pentru lichidarea statalității sunt anti-constituționale. Insist să fie aceeași abordare. Nu se poate la voi, nu se poate nici la noi.

NapocaNews

 

Dodon12345