Presedintele Klaus Iohannnis a fost decorat, vineri, in Olanda. Seful statului a primit Placheta „Martin Buber” din partea Fundatiei olandeze Euriade, pentru „aplicarea principiului dialogului si a valorilor umaniste”.

Cu aceasta ocazie, Iohannis a spus ca atat viata personala, cat si cea publica i-au fost calauzite de „convingerea privind forta dialogului”.

„Acordarea acestei plachete ma onoreaza intrucat face trimitere la ‘filosofia dialogului’ promovata de Martin Buber. Convingerea privind forta dialogului mi-a calauzit mereu atat viata personala, cat si cea publica, in slujba cetateanului. In exact sensul filosofiei lui Martin Buber, am pretuit constientizarea alteritatii, a ‘celuilalt’, a relatiei dintre ‘eu’ si ‘tu’, care trebuie sa se fundamenteze in primul rand, cred eu, pe respectul reciproc”, a afirmat Klaus Iohannis in discursul sau.

Presedintele a facut referire si la opera filosofului Martin Buber, o pledoarie pentru toleranta. Totodata, Iohannis considera simbolic faptul ca a primit Placheta in anul in care Romania detine presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului.

NapocaNews