Deși clamează toleranța, 200 pe participanți la marul LGTB de la București au scandat o lozincă exclusivă nu inclusivă: ”Un, doi, trei, homofobii jos cu ei!” 200 de oameni s-au adunat, sambata, in Piata Romana din Capitala pentru marsul „Dumnezeu nu face politica”.

Membrii comunitatii LGBT si sustinatori ai acestora au iesit in strada pentru a protesta fata de propunerea Coalitiei pentru familie de a organiza un referendum cu privire la modificarea definitiei familiei in Constitutie.

Incepand cu ora 14:00, multimea a inceput sa se stranga. Tineri sau persoane trecute de a doua tinerete, parinti cu copii, elevi de liceu sau studenti, membri sau doar sustinatori ai comunitatii LGBT, cu pancarte, steaguri colorate, unii insotiti de animale de companie si cu zambetul pe buze, au creat o mare de oameni, cu mici „bisericute”.

Discuta despre ce au facut cu o zi inainte, despre ce au mai gatit, despre „profu’ ala nasol de fizica” sau despre alegerile din decembrie. Vremea tine cu ei, caci soarele nu se sfieste sa iasa de sub nori.

Curand, multimea incepe sa se miste. S-au adunat peste 200 de sustinatori. Cei mai curajosi flutura steaguri si incep sa scandeze: „Unu, doi, trei, homofobii jos cu ei!”, „Tine separat, Biserica de stat!”, „Ce vrem? Drepturi egale! Cand vrem? Acum!”, „Iubim, luptam, rezistam”.

In fruntea sirului de oameni stau trei fete, cu un cearsaf urias pe care scrie „Dumnezeu nu face politica”.

Cel care antreneaza multimea si da tonul fiecarui mesaj este Vlad Viski, presedintele Asociatiei MozaiQ. Cu o portavoce in mana si cu manecile suflecate, face pasi mari in mijlocul multimii. Vrea ca vocea lor sa se auda cat mai tare.

„Mesajul nostru este adresat clasei politice: trebuie sa fie responsabila si sa initieze un dialog cu toti factorii interesati in problematica modificarii Constitutiei. Comunitatea LGBT trebuie sa fie la masa discutiilor. Trebuie sa avem un dialog real in societate, nicidecum sa incercam sa schimbam Constitutia pe repede inainte.

Cred ca, prin aceasta forma de protest, am tras un semnal de alarma asupra cauzei noastre, pentru ca ne-am adunat sute de oameni si avem un crez si lucrul acesta este foarte important”, spune Vlad Viski, unul dintre organizatorii marsului.

Pe sosea, mai trece din cand in cand cate o masina din care se aud fluieraturi si tipete, conform Ziare.com.

Alti oameni, curiosi si confuzi, ies la balcoane sau se opresc pe margine si se mira de marea de oameni, intrebandu-se pentru ce se mai protesteaza de data asta.

Ajunsi in Piata Victoriei, manifestantii se opresc, bat in tobe, agita sticle umplute cu pietricele, fluiera, scandeaza si isi continua discutiile incepute cu putin timp in urma.

La eveniment este prezent si Andrei Tarnea, directorul executiv Aspen, impreuna cu familia sa. El afirma ca demersul facut de Coalitia pentru famile ar fi legitim daca nu ar restrange drepturile unor minoritati.

„Demersul acesta ar fi legitim, daca nu ar fi un demers gandit eminamente sa restranga drepturi ale unor categorii minoritare de populatie. Democratia nu e o bata, nu e un instrument prin care o majoritate a populatiei determina ce face o minoritate a populatiei. E un mecanism de luat decizii pentru ansamblul societatii. In consecinta, el nu poate sa functioneze optim, decat atunci cand inclusiv drepturile minoritatilor sunt luate in calcul”, a declarat Andrei Tarnea, adaugand ca este necesara o discutie despre minoritati si drepturile lor, despre ce inseamna familie, dar nu in sensul de a diviza societatea si de a-i intoarce pe unii impotriva altora.

Marsul se incheie la ora 16:00, iar multimea se risipeste. In urma mai raman o pancarta sprijinita de un stalp si cateva mucuri de tigara.

NapocaNews