Statuia lui Avram Iancu din Cluj-Napoca, închinată memoriei eroului național român, care este amplasată în Piața Avram Iancu, în fața Catedralei Ortodoxe, s-a ridicat pe locul unui fost monument al ostașilor sovietici.

Realizat în anul 1993 de către sculptorul Ilie Berindei (stabilit în Elveția), la inițiativa fostului primar Gheorghe Funar, monumentul a stârnit vii controverse estetice locale fără substanță reală. Un actual senator clujean a cerut dărâmarea acesteia că nu-i place cum arată.

Lângă baza soclului, trei tulnicărese, cheamă moții la luptă, alături de Avram Iancu.

Publicăm un document inedit cu prima filă din subscripția publică, cu donațiile pentru ridicarea monumentului dedicat Crăișorului Munților.

Se poate observa că lista începea cu donația fostului bancher de la ”Dacia Felix”, Ioan Sima. Urmau alte personalități locale și naționale cu importante sume de bani donate pentru ridicarea statuii eroului național: Ioan Teodor Stan, președintele Societății ”Cultural-Patriotice” Avram Iancu, Grigore Zanc, scriitor și fostul prefect al Clujului, VR Constantinescu, fost președinte CJ Cluj  sau Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului, care a gestionat ridicarea statuii în anul 1993.

Sumele donate erau între 1000 lei, 5.000 de lei și 15.000 lei

NapocaNews