Lideri ai comunităţilor evreieşti şi musulmană au deplâns succesul candidatei extremei drepte franceze Marine Le Pen, în alegerile care au loc pentru preşedinţia Franţei, după ce aceasta a intrat în turul al doilea al alegerilor, şi au avertizat împotriva votului pentru cea considerată un candidat “periculos”, potrivit portalului Christian Today.

Le Pen s-a clasat pe locul doi în alegerile de duminică cu 21,53% din voturi , după candidatul de centru, Emmanuel Macron, care a obţinut 23,74 %. Cei doi candidaţi se vor înfrunta într-un al doilea tur pe 7 Mai.

Preşedintele Congresului Evreiesc European, Moshe Kantor, a descris-o pe Le Pen ca fiind “periculoasă” şi a adăugat că este regretabil că aceasta a fost votată de mai mult de unul din cinci francezi.

Kantor a arătat că Le Pen, care a renunţat temporar le preşedinţia Frontului Naţional, a făcut recent “comentarii negative despre realitatea istorică a Holocaustul nazist, lucru care o face cel puţin la fel de periculoasă ca şi tatăl acesteia, care a negat că Holocaustul ar fi avut loc.”

El s-a referit la comentariile lui Le Pen, făcute la începutul lunii, când ea a negat că Franţa este reponsabilă pentru arestarea a peste 13.000 de evrei la Paris în timpul unui tur ciclist, pentru a fi trimişi în lagărele naziste pe vremea Holocaustului.

În acelaşi timp, un lider islamic francez, a folosit de asemenea termenul de “periculos”, şi a făcut un apel către cei 5 milioane de musulmani francezi să voteze pentru Macron.

Dalil Boubakeur, conducătorul Marii Moschei din Paris, a descris votul final din 7 Mai ca fiind “decisiv pentru soarta minorităţilor religioase din Franţa.

El a spus: ” Marea Moschee din Paris şi Federaţia Naţională a Moscheelor, face un apel către toţi musulmanii să voteze masiv pentru Emmanuel Macron.”

Fără a se referi explicit la Le Pen, Boubakeur, a adăugat că cetăţenii francezi trebuie să înţeleagă că “ameninţarea întruchipată de ideile xenofobe pune în pericol unitatea noastră.”

După primul tur, Le Pen a lansat un atac împotriva lui Macron, pe care l-a prezentat ca fiind lipsit de experienţă şi “slab” în faţă ameninţării terorismului islamic.

Într-o discuţie cu reporterii, ea a spus: “Mă voi întâlni cu poporul francez pentru a le aduce în atenţie lucrurile importante, inclusiv terorismul islamic, despre care domnul Macron vorbeşte pe un ton moderat și cu cuvinte delicate.”

NapocaNews