Acum a venit rândul aliaților Ungariei din cadrul Grupului de la Visegrad să recurgă la propria reformă a educației, elaborată în doar zece luni. Noul an școlar începe în Polonia sub o nouă lege a învățământului, una „arhaică“, scrie revista liberală Tygodnik Powszechny.

Despre ce este vorba? În 1999, când Polonia era condusă de cabinetul liberal al lui Jerzy Buzek, mulți dintre membrii lui sărind apoi în barca Platformei Liberale a lui Donald Tusk pentru a conduce țară încă un deceniu, învățământul a fost supus primei mari reforme postcomuniste. Școala primară s-a scurtat de la 8 la 6 ani, iar studiile gimnaziale au trecut de la 4 ani la 3 ani (în școli separate de cele primare), urmați de 3 ani de liceu. Școlarizarea obligatorie (școala primară plus gimnaziu) dura 9 ani.

În prezent, guvernul condus din umbră de Jaroslaw Kaczynski a revenit în bună măsură la vechiul sistem, considerând că izolarea adolescenților de cei mai mici decât ei nu are efecte pozitive și duce la comportamente deviante. Copiii de 12-16 ani se întorc astfel în școli comune cu cei mai mici (cum este cazul acum în multe țări foste socialiste). Nemulțumirea criticilor are un alt motiv: desființarea școlilor gimnaziale lasă fără posturi sute de directori și mii de profesori, iar reforma va permite ministrului Educației să numească directori noi pentru școlile „reunificate“. Practic, va urma o „recompensare“ a cadrelor didactice loiale actualului guvern și „pedepsirea“ celor loiali fostului guvern liberal.

Al doilea mare motiv de nemulțumire ține de modificările aduse programei, deocamdată pentru clasele 4-7; manualele nu sunt finalizate și pentru restul claselor. „Școala devine o mașină de tocat din care vor ieși patrioți docili“, exclamă cu revoltă amintita revistă liberală, iar mulți profesori spun că vor preda după propriile materiale. Deutsche Welle observă cu nemulțumire că studiul Holocaustului a fost eliminat din contextul celui de-al Doilea Război Mondial, istoria integrării europene a țării este tratată laconic, că educația sexuală a fost eliminată din cursurile de biologie și înlocuită cu „educația pentru viața de familie“. În schimb, lupta anticomunistă are un loc central, la fel și Papa Ioan Paul al II-lea. Istoria nu mai începe de la vechii greci și de la romani, ci de la primii regi ai Poloniei medievale, aspectele sociale și de civilizație sunt eliminate și înlocuite cu istoria militară și viețile eroilor polonezi, după modelul aplicat mai devreme și în Ungaria. „Programa școlară este programul partidului“, iar istoria este revizuită dintr-o perspectivă ultracatolică și naționalistă, pentru „formarea unui cetățean și a unui patriot nou“, scrie Tygodnik Powszechny.

NapocaNews