Premiul publicului a fost obținut de Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papillian” Cluj, pentru acțiunea de depistare precoce a neoplaziilor, a informat Ministerul Sănătății pe pagina de Facebook a instituției.

Boala neoplazică reprezintă a doua cauza de deces în lume după bolile cardiovasculare. În ultimii ani a crescut numărul de cazuri care se prezintă în stadii avansate ale bolii. Progresele medicale ale metodelor de diagnostic precoce ale neoplaziilor alături de noile terapii pot conduce la vindecarea pacienților sau la prelungirea duratei de viață.

Managerul spitalului, împreună cu colegii oncologi, a realizat un chestionar adresat pacientului cu cei mai frecvenți factori de risc și simptome de alarmă considerate de ei sugestive, informează COPAC.

Obiectivul specialiștilor din Spitalul Militar Cluj este identificarea pacienților cu factori de risc și/sau simptome de alarmă pentru o posibilă patologie neoplazică în sfera pulmonară, digestivă, osoasă, cutanată.

În cadrul spitalului există atât personal medical cu specialitățile medicale și chirurgicale necesare acestui proiect, fiind spital integrat, cât și infrastructura necesară evaluării pacienților (aparatură de explorări funcționale, laborator de analize, laborator de anatomie patologică, imagistică). Realizarea consultului pe baza biletului de trimitere nu presupune costuri suplimentare pentru activitățile din cadrul proiectului, serviciile putând fi raportate și decontate de casa de asigurări.

După completarea chestionarului, pacientul ar trebui să se prezinte la medicul de familie, care poate începe evaluarea sau îl poate îndruma, cu bilet de trimitere, spre un serviciu de specialitate. Se realizează practic un screening care permite depistarea și tratamentul precoce al celor la care în urma investigațiilor se confirmă diagnosticul de cancer. În același timp, se pot identifica și apoi monitoriza pacienții la risc să dezvolte o neoplazie, a mai informat Asociația COPAC.

Spitalul își propune ca anual să le aducă aminte medicilor de familie că este o acțiune permanentă de screening, urmând să fie desfășurate și activități de educație pentru sănătate cu pacienții și cu personalul unităților militare din aria spitalului. Chestionarul a fost instalat și pe ecranele din ambulatoriul integrat al spitalului și de la biroul internări, unde rulează informații utile pentru asigurați.

La Gala COPAC Institutul Clinic Fundeni a fost premiat pentru Compartimentul pentru primire pacienți, inaugurat în 2016.

Compartimentul cuprinde un birou de internări pentru pacienții cronici și o sală de așteptare pentru pacienți și aparținători.

Au fost delimitate și reamenajate intrări diferite pentru pacienții cronici care vin cu programare și a fost construit un spațiu amplu, care va conține pe lângă birourile de internare și un spațiu modern pentru așteptare.

Birourile de internări vor avea afișaj electronic, astfel încât să se evite aglomerația, statul în picioare și întârzierile în procesul de internare pentru pacienții aduși în regim de urgență, a fost reamenajată intrarea dinspre șoseaua Fundeni, unde pot parca ambulanțele și pacientul să aibă acces direct către camerele de gardă din clădirea A.

Timpul de așteptare al pacienților a fost redus cu o oră, chiar și cu două ore.

Proiectul s-a derulat pe parcursul unui an iar valoarea investiției este de 3.000.000 lei, 80% din sumă provenind de la Ministerul Sănătății iar 20%, de la ONG-uri, persoane fizice și persoane juridice.

NapocaNews