Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului va lansa două cărți în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 3-8 octombrie 2017. Volumele vor fi prezentate publicului miercuri, 4 octombrie, de la ora 11:00, în pavilionul expozițional amplasat în Piața Unirii.

Potrivit directorului Editurii Renașterea, părintele Cătălin Pălimaru, este vorba de cărțile: Maria Skobtova. Sfântă ortodoxă victimă a nazismului de Laurence Varaut și Patriarhul meu de Bartolomeu Valeriu Anania.

Prezintă: IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Prof. Aurel Sasu, Pr. Bogdan Ivanov și directorul radio Renașterea, dr. Paul Siladi.

Ultimul volum publicat la editura Renaşterea poartă semnătura mitropolitului Bartolomeu Anania şi se intitulează „Patriarhul meu”. E o carte dedicată Patriarhului Justinian Marina. Volumul a fost îngrijit de Părintele Bogdan Ivanov şi apare în contextul declarării anului 2017 drept „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia română”. Cartea cucereşte prin aspectul ei narativ, semnul unui excepţional condei. În pofida clişeelor vehiculate pe vremuri despre Patriarhul Justinian, acesta reiese din volum ca un om dăruit integral Bisericii.

„Volumul de față, intitulat «Patriarhul meu», reunește 12 texte scrise de Bartolomeu Valeriu Anania într-un interval de mai bine de 50 de ani, pornind de la câteva cronici bisericești semnate de Vartolomeu Diacul și culminând cu vibranta mărturie din «Memoriile» Mitropolitului, în care figura Patriarhului Justinian este una din cele mai luminoase. În șirul acestor texte se înscrie și un fragment dintr-un interviu pe care Arhimandritul Bartolomeu l-a dat părintelui Ioanichie Bălan și care este publicat în volumul al doilea din «Convorbiri duhovnicești». Textul este prețios întrucât pe lângă imaginea extrem de vie a Patriarhului ne oferă posibilitatea de a lectura Testamentul lui Justinian, pe care părintele Bartolomeu îl deținea în copie. Cartea scoate în lumină două personalități puternice, care se admiră reciproc și care au înțeles că prietenia dintre ei trebuie pusă la temelia Bisericii, ca un exemplu de renunțare și sacrificiu. Ca o noutate pe care am considerat-o necesară și foarte utilă pentru acest volum sunt cele peste 50 de imagini de epocă, cele mai multe dintre ele necunoscute publicului, în care apar Patriarhul Justinian, ierarhi români și străini, dar și ierodiaconul și arhimandritul Bartolomeu, ucenicul care dă și în acest fel mărturie despre admirația pentru dascălul său.” (Pr. Bogdan Ivanov)

Volumul „Maria Skobţova. Sfântă ortodoxă victimă a nazismului” este semnat de scriitoarea franceză Laurence Varaut şi tradus de Vasilica Eugenia Cristea. Are un caracter biografic în care este surprinsă personalitatea de excepţie a sfintei Maria Skobţova.

„În timpul Ocupației la Paris, câțiva creștini ortodocși și-au trăit creștinismul până la martiriu și la deportare, după lupte eroice.

Unii dintre ei se adunaseră în jurul unei femei, Maria Skobțova, care se născuse în timpul lui Alexandru al III-lea într-o Rusie prosperă și plină de perspective pentru ea: politică, teologie, poezie, pictură, broderie, toate acestea îi erau deschise. Inițial angajată în lupta revoluționarilor, se căsătorește cu un ofițer pe care îl va însoți în dezastrul suferit de armata albilor.

Marea suferință provocată de emigrare și de moartea unuia dintre copiii săi au condus-o la viața monahală și la mucenicie. Mărturisind până în ultima clipă, a salvat numeroși evrei și a murit la Ravensbrück.” (Laurence Varaut)

Sursa: Radio Renașterea