Armata germană consideră o dezintegrare a Uniunii Europene şi a ordinii mondiale menţinute de către Occident în următoarele două decenii o posibilitate ce trebuie luată în calcul, se arată într-un raport intern consultat de către săptămânalul Der Spiegel.

Raportul „Perspective Strategice 2040” – adoptat în luna februarie a acestui an şi ţinut secret de atunci – conturează şase scenarii cu privire la evoluţia valorilor sociale şi a conflictelor internaţionale probabile din următoarele două decenii, şi modul în care acestea vor influenţa securitatea Germaniei. Conform săptămânalului german, cel mai pesimist dintre scenariile incluse în acest studiu include posibilitatea dezintegrării Uniunii Europene şi forţarea Germaniei într-o „politică reactivă”.

În acest scenariu posibil, ordinea internaţională se dezintegrează după „decenii de instabilitate” în care sistemele de valoare îşi pierd influenţa iar procesul de globalizare este abandonat. „Lărgirea Uniunii Europene a fost abandonată în mare măsură, alte state au părăsit această comunitate, Europa şi-a pierdut avantajul competitivităţii globale”, susţine raportul consultat de Der Spiegel. „Noua ordine mondială, mult mai instabilă, adeseori haotică şi mult mai înclinată spre conflicte va reprezenta o schimbare radicală a mediului de securitate pentru Europa şi Germania”.

Într-un alt scenariu – „Vestul vs. Est” – un număr de state din Europa de Est renunţă la procesul de integrare iar altele aleg să se alăture blocului estic. Acest scenariu de „competiţie multipolară” vede o creştere serioasă a extremismului în mai multe state europene, ce se îndreaptă spre un model politic rusesc. Raportul, dezvoltat de către analiştii de la Biroul de Planificare al Forţelor Armate refuză să facă prognoze cu privire la probabilităţile acestor scenarii, recomandând considerarea tuturor acestora.

Nu credem în aceste scenarii fanteziste?

NapocaNews