Primarul Emil Boc a declarat astăzi, în cadrul dezbaterii pe tema bugetului public local în anul 2018, că proiectul metroului va fi fezabil peste 20-30 de ani. Proiectul de buget vizează demararea studiului pentru realizarea metroului, pentru care a fost alocată o sumă de circa 3,4 milioane de lei.

Totalul necesar studiului de fezabilitate ar fi de 10 milioane de lei.

„Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2018 este de 257 de milioane de euro, în scădere cu 28 de milioane de euro faţă de anul trecut, din cauza diminuării cotelor defalcate din impozitul pe venit. Transportul în comun şi modernizarea străzilor sunt o prioritate cheie pentru oraş, din punct de vedere al decongestionării traficului, astfel că ne propunem achiziţia de troleibuze, tramvaie şi autobuze electrice, dar şi realizarea unui studiu de prefezabilitate în vederea realizării metroului. Pentru acest studiu avem prevăzută o sumă de 3,48 milioane de lei. Din bugetul de dezvoltare al municipiului, de 376 de milioane de lei, 48% revine transportului public şi modernizării străzilor. Cum va fi viitorul vom vedea, sperăm să revină cotele la procentul care să ne permită continuarea investiţiilor”, a declarat Emil Boc.

Potrivit edilului, studiul propus va preciza dacă este mai convenabilă o linie în subteran sau una mixtă, subteran-suprafață.

Prioritatea imediată a municipalității este realizarea Centurii metropolitane, pentru care s-a demarat studiul necesar (cu termen de finalizare până în 2019, apoi urmează licitația de execuție).

În acest an se continuă alocarea benzilor dedicate pentru transportul în comun (pe str. Moților), se va extinde str. Mărginașă și s-ar putea introduce mai multe linii de transport în comun cu troleibuzul pe str. Dorobanților.

Tot pentru trafic vor fi realizate studiile pentru realizarea unui pasaj suprateran peste calea ferată la Tăietura Turcului.

Proiectul de buget pe 2018 mai prevede aplicarea soluțiilor câștigătoare pentru amenajarea Turnului Pompierilor și a amenajării Someșului și soluții pentru amenajarea Parcului Feroviarilor.

NapocaNews