Distribuie articolul

După ani de zile de uitare și ostracizări s-a făcut dreptate pentru eroina aviației românești Smaranda Brăescu, luptătoare neînfricată împotriva bolșevismului și comunismului rusesc în al doilea război mondial. Regina aerului este cetățean de onoare post mortem al municipiului Cluj-Napoca.

A doua oară de la trecerea la cele veșnice pe 2 februarie 1948, când a fost înmormâmntată în secret la Cluj cu numele Maria Popescu,fiind condamnată de comuniști, s-a organizat un eveniment comemorativ în Cimitirul Central de către Asociația Aeronautică Cluj, ARPIA și aerodromul local, sub egida Cluj 100.

La această manifestare comemorativă din 2 februarie 2018 a participat  viceprimarul clujean Dan Tarcea, care a depus o coroană de flori în memoria eroinei aripilor românești, subliniind importanța celebrării.

Preşedintele filialei Cluj a Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii Cluj, căpitanul comandor de aviaţie în rezervă Laurenţiu Buzenchi a declarat că organizaţia pe care o conduce face demersuri pentru a păstra cum se cuvine memoria acestei personalităţi a României şi a lumii, cu ocazia Centenarului.

Un preot a organizat și o sljbă religioasă în memoria eroinei aripilor românești. La eveniment au participat ofițeri din cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina care au salutat mormântul eroinei. Se dorește ridicarea unui însemn memorial.

În Cimitirul Central sunt îngropate osemintele celei mai mare femeie pilot din istoria aripilor româneşti. Smaranda Brăescu, (n. 21 mai 1897 – d. 2 februarie 1948) a fost prima femeie pilot din România, prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7.200 m la Sacramento, SUA). S-a născut în satul Hânțești, comuna Buciumeni, din județul Covurlui (interbelic), ulterior județul Tutova (interbelic), actual în județul Galați.

NapocaNews