Un nou eveniment sub marca Cluj 100 a avut loc luni, 5 februarie 2018, ora 17:00 la Casino Centru de Cultura Urbana Cluj, în prezența a peste 60 de clujeni. A fost vernisată expoziția inedită de documente ”Pagini de istorie româno-spaniolă”, cu imagini din presa iberică despre semnificația Marii Uniri de la 1918. Custodele expoziției a fost dr. Flaviu Vasile Rus, care a studiat în Spania și a subliniat faptul că România era un model de unitate, justiție și demnitate regală pentru poporul spaniol în perioada interbelică.

Despre expoziție și cartea tânărului istoric ”Relații culturale și diplomatice româno-spaniole (1880-1936), Editura Mega, a vorbit istoricul Lucian Năstasă Kovacs, care a i-a fost îndrumător de doctorat lui Flaviu Vasile Rus. L-a felicitat pe istoric și a evidențiat importanța studierii relațiilor româno-spaniole în contextul unității europene.

Despre expoziție a mai vorbit conf. univ. dr. Viorel Rujea de la catedra de spaniolă și d-l prorector, istoricul Ion Bolovan ce a reiterat importanța relațiilor universitare dintre U.B.B. și instituțiile de învățământ superior din Spania.

A mai luat cuvântul și scriitorul Grigore Zanc care a spus că autorul cărții și expoziției este originar din satul lui Ștefan Ciceo Pop.

La final cei prezenți au propus ca expoziția și cartea să fie lansate la ICR Madrid, pentru ca publicul spaniol să cunoască importanța relațiilor culturale dintre Spania și România.

Expoziția „Pagini de istorie româno-spaniole” reunește numeroase documente istorice din presa spaniolă, dedicate momentului 1 Decembrie 1918, fotografii și numeroase titluri de periodice, acoperind o perioadă de mare importanță politico-culturală (1880-1936). Între documentele expuse vor fi disponibile pentru public imagini istorice din presa spaniolă, cu precădere din perioada interbelică, ce atestă importanța municipiului Cluj-Napoca în relațiile culturale dintre cele două țări, dar și alte elemente fundamentale ale patrimoniul cultural al României și al Transilvaniei.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria municipiului Cluj-Napoca.

NapocaNews