Sincer am rămas stupefiat în urma declaraţiei preşedintelui Klaus Iohannis de acum câteva zile, care i-a făcut „infatuaţi” pe cei peste 4 milioane de români, care au participat la referendumul pentru definirea familiei de anul trecut, din 7 octombrie. Conform Constituţiei României, preşedintele ţării are rol de mediator. „Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”. (Articolul 80 – Constituţia României). Prin declaraţiile recente, Klaus Iohannis pur şi simplu instigă la conflicte între cetăţenii ţării şi discriminează peste patru milioane de români, care au mers să-şi exercite dreptul de vot la un referendum perfect legal şi constituţional. Referendumul pentru definirea familiei a fost organizat conform legislaţiei în vigoare, deci cei care au votat au respectat Constituţia. În acest sens, a jigni peste patru milioane de români este impardonabil, ilegal, discriminatoriu şi anticonstituţional. Este un act de incitare la ură între români? „Stat de drept fără drepturile omului nu poate să existe și aceste lucruri sunt statuate în Constituție. Cu siguranță că nu e suficient ca un lucru să fie scris, trebuie și respectat și pus în practică. În această zonă, cred că societatea mai are un drum lung de parcurs, este vorba de acceptare, este vorba de educație și de toleranță. Vă amintiți când a apărut ideea cu referendumul, am devenit inamicul public nr.1 când am spus că trebuie să fim toleranți. Cei care au promovat referendumul nu au fost toleranți. Dar românii au dat o lecție imensă acestor infatuați care au promovat ura și, așa cum se spune popular, i-au tratat cu flit. Românii au fost mult deasupra acelei părți a clasei politice care a promovat agresiv și cu un mesaj intolerant acel referendum”, a declarat Iohannis. Epitetele de „infatuat”, „flit” sau „intolerant” la adresa unor cetăţeni, care au votat la un exerciţiu democrat legal, nu-şi are locul şi rostul în discursul prezidenţial, plus că este şi neconstituţional.

Replica lui Vasile Bănescu a venit cu mult bun simţ să restaureze moral şi legal rostul unui preşedinte al României. „A idolatriza toleranța (care are stabilimentele ei) și care nu doar că nu e automat și în orice context o virtute, dar care practicată fără discernământ poate destructura etic o societate (de exemplu, toleranța față de corupție, față de disoluția familiei, față de siluirea ordinii morale, față de asaltul marginii asupra centrului etc.), este ceva lipsit de claritate spirituală. A ofensa peste 4 milioane de români lucizi și fideli unor valori limpezi validate de istorie, nu de toane ideologice, și fără de care o societate face implozie, români care nu s-au lăsat îmbrobodiți de valul imens și murdar de manipulare mediatică, cărora li se adaugă alte milioane de români care gândesc familia naturală în aceiași termeni, dar care au fost influențați de această manipulare, nu are în sine nimic aristocratic. A jubila incitator, lipsit de imparțialitate și eleganță în fața confruntării civice dintre cei care „dau cu flit” normalității și cei care vor să o apere democratic, nu are în sine nimic constructiv. Asemenea atitudini – toate, în răspăr cu creștinismul asumat ca mod de viață – exprimă sumar, dar edificator viziunea post-modernă lipsită de imaginație morală a lui homo eticus trăitor în sterilizantul ev media și în epoca post-adevăr”. Mai mult, Episcopul de Huşi, a venit cu o replică mult mai acidă. „Având în fundal definiția lui Nietzsche despre nihilism, Klaus Werner Iohannis a devenit nihilist cu acte în regulă: ‘Ce înseamnă nihilismul? Faptul că valorile cele mai înalte se devalorizează’. Dragostea fără de măsură față de minoritățile sexuale (vai de mine, e hate speech?) l-a metamorfozat pe domnul președinte în agentul disprețului dozat într-un insecticid (cred că, mai pe românește, așa-i spune flitului) față de ‘majoritățile’ (heterosexuale)”, a scris joi ierarhul pe Instagram. Şi a adăugat: „Ăsta se numește progresism, care este un alt sinonim pentru comunismul ‘tolerant’ al omului recent. Sau ‘așa cum se spune popular’, în timp ce unii suntem niște muște intolerante, infatuate și vrednice de a fi ucise cu flitul, alții sunt oameni cu ‘mințile luminate’ la neonul progresismului și vrednici să trăiască plenar din pâinea toleranței neomarxiste. Trag nădejde că eu, o muscă conservatoare, infatuată și neafiliată politic, am priceput bine, în spiritul fidel al drepturilor omului, ce a vrut să ne transmită domnul președinte”, a conchis PS Ignatie.

La acest discurs discriminatoriu la adresa a peste patru milioane de români, care şi-au exercitat un drept democratic şi legal, CNCD tace mâlc şi complice fără să se autsesizeze din oficiu. În orice stat democratic, constituţional şi civilizat aceste derapaje antidemocratice şi anticonstituţionale ar fi fost sancţionate de organismele antidiscriminare. dar la noi se pare instituţiile statului sunt subordonate comandantului suprem al serviciilor secrete într-o aşa de mare măsură că ne aminteşte de fostul regim sovietic sau un stat african. Din păcate niciun partid politic nu a sancţionat acest derapaj anticonstituţional şi discriminatoriu al preşedintelui, fapt ce dovedeşte că marea parte a clasei politice a dorit să cadă rezultatul referendumului. Klaus Iohannis, după ce discriminează peste patru milioane de români democraţi, participă la o întrunire de lansare politică a candidaţior europarlamentari a unui partid, cu încălcarea Constituţiei fără ca măcar deontologii de profesie să se mai obosească să scrie critic despre această nouă ilegalitate. Din punct de vedere democratic şi al libertăţii de exprimare, România se aseamănă tot mai mult cu un stat bananier de tip sud-american, în care prietenul şefului secret este pus primul pe lista de candidaturi a unui partid politic.

Ionuţ Ţene