Jocul video a avut un impact semnificativ asupra vieții unora. Istoria jocurilor video a început în anii 1940, când au fost lansate primele jocuri electronice interactive. De atunci, progresele au fost de neoprit, iar jocurile video au avut parte de succes. Au existat gameplay-uri cu un singur jucător, arenă de luptă multiplayer online, jocuri video arcade și lista continuă. Odată cu afluxul copleșitor de jocuri video care au fost pe deplin apreciate de oameni, acest lucru a stârnit controversa avantajelor și dezavantajelor jocului video.

Acum, în secolul 21, jocul video nu este doar un hobby, este mult mai mult de atât . Unii oameni au transformat gaming-ul într-o profesie. Datorită faptului că jocurile video sunt atât de apreciate, au apărut o serie de dezbateri dacă sunt benefice sau nu gamerilor. Ei bine, putem spune că jocurile video sunt și bune și rele. Totul are o limită, când se depășește limita orice lucru devine rău. Iată câteva dintre avantajele și dezavantajele jocurilor video.

Diminuează depresia

Capacitatea inerentă a jocurilor video de a combate depresia este una dintre caracteristicile lor cele mai benefice. Cei care joacă astfel de jocuri realizează un echilibru între presiunea de la locul de muncă, din familie și alți factori care provoacă stresul. De aceea, jocurile video sunt foarte populare în rândul persoanelor care doresc să evadeze puțin din lumea reală și să pătrundă în lumea fanteziei. Acesta este probabil cel mai notabil merit al jocurilor video și din ce în ce mai mulți oameni aleg să se distreze în mediul virtual pentru a scăpa de depresie.

Îmbunătățesc abilitățile de rezolvare a problemelor

Aceste jocuri cognitive virtuale nu sunt doar distractive, ci și benefice creierului uman. Aproape toate jocurile video au anumite reguli de urmat, ceea ce înseamnă că jucătorii trebuie să se gândească bine înainte de a face o mișcare. De-a lungul timpului, jucătorii învață, de asemenea, cum să ia decizii în două secunde. Creativitatea și consecvența jocurilor video îmbunătățesc starea cognitivă a jucătorilor, deoarece majoritatea jocurilor prezintă provocări complicate și etape dificile de finalizat. Astfel de aspecte ajută la șlefuirea abilităților de soluționare a problemelor avute de copii și adulți.

Îmbunătățesc vocabularul

Având în vedere că majoritatea jocurilor sunt în engleză, jocul video ajută indirect jucătorii să își îmbunătățescă vocabularul. Când creierul este stimulat constant cu ajutorul graficelor și cuvintelor, tendința este de a oferi un plus acestuia. Majoritatea jocurilor multiplayer sunt online, jucătorii fiind nevoiți să comunice pentru a câștiga jocul. Jucătorii sunt din întreaga lume, iar folosirea un limbaj comun, care poate fi înțeles de toată lumea, este un lucru foarte util, mai ales pentru cei care nu vorbesc bine limba engleză. Prin intermediul jocurilor își pot perfecționa limba.

Întăresc relația

Jocurile video sunt activități distractive minunate ce pot fi realizate împreună cu familia. Aceastea întăresc legătura dintre membrii familiei și creează o relație mai strânsă cu aceștia. Astfel, părinții pot socializa cu ușurință cu cei mici. În plus, legătura lor nu se va limita doar la un singur domeniu, ci și la tehnologii informaționale diferite.

Dezavantaje

Obiceiuri nesănătoase

Majoritatea jucătorilor devin leneși, pentru că ar prefera să stea toată ziua cu ochii lipiți de ecranele Pc-urilor. Adesea neglijează exercițiile fizice și mănâncă alimente nesănătoase, care în cele din urmă duc la probleme de sănătate cum ar fi deteriorarea vederii, insomnii, dureri de cap și încordare musculară. În plus, jocurile video jucate constant au un efect negativ asupra sănătății mintale a jucătorilor.

Dependența de jocuri video

Deși jocurile video trebuie jucate cu moderație, din păcate, există oameni care nu se pot controla și devin dependenți de jocurile video. Această dependență poate crea multe probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea și leziuni la nivelul creierului.

Violenţă

Una dintre cele mai înfricoșătoare preocupări ale jocurilor video este violența vizibilă. Majoritatea jocurilor video au de-a face cu luptele și cu uciderea dușmanilor, iar uneori acest lucru inspiră jucătorii să facă la fel. Manifestarea unui comportament infracțional este foarte mare în rândul jucătorii dependenți de jocuri video. Pentru a evita cultivarea violenței față de sine, copiii nu trebuie să fie expuși la acest tip de jocuri. Disciplina și îndrumarea părinților sunt foarte importante pentru cei mici.

Conținut și limbaj inadecvat

Din păcate, există unele jocuri video care au conținut grafic inadecvat și limbaj necorespunzător. Acest regres etic reprezintă un dezavantaj grav pentru bunăstarea jucătorilor, în special pentru copii. Formează indirect principiile unei persoane, iar acestea ar putea fi expuse în societate. În consecință, acest tip de jocuri trebuie jucate doar de adulți și restricționate copiilor.

După cum se poate observa, jocurile video au, ca orice altă activitate din viața noastră, avantaje și dezvantaje. Important este ca cei pasionați de ele să conștientizeze că totul are o limită și că acestea trebuie jucate cu moderație pentru a simți efectele pozitive ale acestora, nu pe cele negative.

În plus, este important ca în timpul sesiunii de jocuri video să se folosească scaune de gaming de calitate pentru o experiență de joc mai bună.

NapocaNews