Romania Libera publica, marti, un material amplu, de 4 pagini, in care sustine ca guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, ar fi semnat zeci de note despre colegi si diplomati pentru Securitatea comunista, inainte de 1989.

Ca reactie imediata, Isarescu neaga acuzatiile, considerandu-le insinuari, „noi episoade din lunga lista de stradanii de a fi acuzat cu orice pret de catre aceiasi oameni care si-au facut un subiect cotidian din persoana mea”.

Articolul care apare in editia print a cotidianului este semnat de jurnalistii Catalin Prisacariu si Petru Zoltan. Materialul cuprinde copii ale unor documente care ar dovedi colaborarea lui Mugur Isarescu cu Securitatea.

„Turnatoriile sursei Manole vizau, in special, diplomati straini de la Bucuresti, cu care Mugur Isarescu avea contacte constante. Iar dintre diplomati, cel mai des intalniti erau cei americani si britanici. Nici colegii lui Isarescu de la Institutul de Economie Mondiala nu scapau de „notele” pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unitatii Militare 0195″, scrie Romania Libera.

UM 0195 era indicativul Contraspionajului Centralei de Informatii Externe.

Unul dintre documente, din 1979, contine chiar numele real al sursei Manole: Isarescu Constantin Mugurel, angajat al Institutului de Economie Mondiala.

Materialul din Romania Libera prezinta, in facsimil, mai multe note care ar fi fost semnate de Mugur Isarescu, printre care una cu „aprecieri pozitive” despre fostul coleg al lui Isarescu de la Institutul de Economie Mondiala, Eugen Dijmarescu.

„Intr-una din aceste note apare si un actual europarlamentar: Ioan Mircea Pascu, cercetator la Institutul de Stiinte Politice si problema nationala de langa Academia Stefan Gheorghiu. Acesta, ca si „Manole” si cativa jurnalisti, participa la un eveniment al ambasadei britanice de la Bucuresti, descris cu lux de amanunte de turnatorul Isarescu”, arata materialul din Romania Libera.

România e condusă de foștii securiști?
NapocaNews