Sâmbătă seară, 14.12.2019, Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca a fost împodobită, înnobilată cu un eveniment mult așteptat înainte de sărbătorirea Nașterii Mântuitorului, și anume “Sară de colinde, folclor și tradiții maramureșene”.

Spun mult așteptat deoarece, mai cu seamă în această perioadă a anului, românii, indiferent de locul unde s-ar afla par mânați de o chemare ancestrală către tradițiile, folclorul și colindele care le redau cel puțin pentru o scurtă perioadă, vitalitatea și liniștea sufletească.

Și în această seară colindătorii și artiștii populari din Maramureș au reușit să ofere spectatorilor o parte din universul unei civilizații românești care a dat atât de multe Romaniei și românilor, de la descălecate și multe alte fapte istorice, la oameni valoroși și tradiții nepieritoare care ii unesc.

Această unire pare să fie în ADN-ul românilor maramureșeni întrucât ei au venit de pe ambele maluri ale Tisei, atât din Maramureșul românesc cât și din Maramureșul Istoric aflat acum în Ucraina, pe aceștia legându-i pe lângă tradiții și numeroase relații de rudenie și prietenie.

Ansamblul “Speranța” din Slatina, Ucraina condus de Ileana Șiman și acompaniat de Ion Șiman și fii săi, ne-a bucurat sufletele și ne-a redat optimismul prin efortul pe care l-au depus pentru perpetuarea tradițiilor românești într-o zonă greu încercată. Însă acest optimism trebuie dublat și de efortul pe care trebuie să îl depună autoritățile române și noi toți care am fost în sală, pentru ca aceste comunități să nu se stingă.

Mulțumim Asociației Maramureșenilor din Cluj-Napoca pentru organizare, domnului Nicolaie Hodor și Vasile Ona (Jotu) pentru invitația făcută și felicitări tuturor celor care au contribuit la succesul acestui eveniment.

“Lăudam pe Isus!”

Laurențiu Rotar