Partidul Conservator, al premierului britanic Boris Johnson, a castigat detasat alegerile parlamentare din Marea Britanie, obtinand majoritatea absoluta, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne.

Astfel, conservatorii obtin 368 de mandate, mai mult cu 51 decat in prezent si peste pragul majoritar de 326, iar laburistii doar 191, pierzand nu mai putin de 71 de mandate, informeaza The Guardian.

Pe locul al treilea s-a clasat Partidul National Scotian (SNP), cu 55 de mandate.

Pe locurile urmatoare se afla Partidul Liberal-Democrat – 13 mandate, Partidul Verzilor – 1 mandat.

Partidul Brexit, condus de Nigel Farage, nu a obtinut niciun loc.

Rezultatul acestor alegeri este decisiv si pentru Brexit. Daca estimarile exit poll se vor dovedi corecte, vor fi argumentul decisiv al premierului Boris Johnson pentru retragerea rapida a Marii Britanii din Uniunea Europeana. De asemenea, o pierdere de 71 de locuri in parlament ar fi un dezastru pentru Partidul Laburist si liderul acestuia, Jeremy Corbyn.

Numararea voturilor a inceput imediat dupa ora 22:00, cand s-au inchis urnele, iar rezultatele vor fi anuntate in primele ore ale diminetii de vineri.

La scurt timp dupa anuntarea rezultatelor exit-poll, premierul britanic Boris Johnson a multumit tuturor celor care au votat, concluzia sa fiind: „Traim in cea mai mare democratie din lume”.

„Multumesc tuturor celor din mareata noastra tara care au votat, care s-au oferit voluntari, care au fost candidati. Traim in cea mai mare democratie din lume”, a scris Johnson pe Facebook imediat dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor.