Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că Guvernul va analiza oportunitatea interzicerii cumulului pensiei cu salariul în sistemul public. Ministrul a precizat că a propus un mecanism care să permită unei persoane să aleagă între pensie și salariu într-un termen de 15 zile de la adoptarea actelor normative.

„Am propus Cabinetului să analizăm oportunitatea prevederilor legate de interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, în sensul în care am propus un mecanism pentru stabilirea modului în care, în mod obiectiv, o persoană să poată alege între pensie și salariu în condițiile în care salariul este din sistemul public”, a declarat Violeta Alexandru.

Măsura propusă de ministrul Muncii nu va fi aplicată persoanelor ale căror pensii nu depășesc salariul minim brut pe țară, aleșilor (parlamentari, primari, consilieri județeni și locali, președinți de consilii județene) și judecătorilor Curții Constituționale.

„În același timp am stabilit faptul că aceste prevederi privind interzicerea cumulului pensiei cu salariu din sistemul public nu vor fi aplicate astfel încât să afecteze un drept, cum este dreptul de a fi ales, așa cum spun și hotărâri ale Curții Constituționale.  Cu alte cuvinte, am ținut cont de hotărârile Curții şi am explicat faptul că ele nu se pot aplica aleșilor din plan central și local, respectiv judecătorilor Curții Constituționale”, a declarat Violeta Alexandru.