Ne-am obișnuit, prin nu știu ce practică recentă, ca de Biserică să ne luăm de fiecare dată când vrem să construim imaginea imutabilă a „prostului de serviciu”, a țapului ispășitor.

Pe de altă parte, un articol ca cel în care jocurile din Ischgl, Austria, au făcut sute de victime COVID-19, fără să se fi împărtășit cu o linguriță(https://adevarul.ro/…/statiunea-schi-austria-ras…/index.html ) trece aproape neobservat, (46 de comentarii în 3 zile, raportat la 80 în 6 ore?) iar meciul dintre Atlanta și Valencia, cu 50.000 de spectatori, se lasă să treacă ca un fulg de nea primăvara devreme, deși este considerat momentul cheie în explozia din Bergamo și Nordul Italiei (https://www.digisport.ro/…/momentul-care-a-permis-virusului…). Normal, e vorba de sport, divertisment, timpul omului, distracția de weekend, face parte din „civilizația spectacolului” nu a “amărâtului” de Hristos!

Nu scriu aceste rânduri din dorința de a polemiza, nicidecum, polemica nu-și are rostul acum. Scriu aceste rânduri pentru prietenii mei, pentru cei care doresc să vadă dincolo de necredința senzațională a contestatarilor Sfintei Euharistii. Scriu pentru că mă doare, pentru că, dintr-o dată, cuiva, nu știu cui, îi pasă cum ne împărtășim, cu ne unim cu Hristos, cum ne manifestăm credința ( de 2000 de ani N.B.) și mai ales în ultimii 30 de ani!

Nu îndemn pe nimeni să nu se supună decretelor Statului. E firesc să fie așa. Dar, să fim clari! În deciziile date nu apărea nicăieri că nu avem voie să ne împlinim misiunea de preoți și să ne împărtășim credincioșii și pe noi înșine. Din această seară, am înțeles, a intrat un ordin clar care ne îndeamnă să liturghisim cu ușile închise. O vom face! Credința nu ne-o va lua nimeni. Pentru un timp, de dragul ascultării și al ordinii publice, vom intra în slujirea de tip catacombe ( ne bucurăm că ne-au dat-o), dar vom reveni, să nu ne pierdem speranța.

Hristos e Cel care ne face sănătoși, Cel care ne dă speranță, putere, Cel care ne iubește și ne înțelepțește.

Dacă nu cred aceste lucruri ca preot, pot să îmi dau demisia, sunt nul!

Liviu Vidican Manci, Sursa: Facebook