Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a denunţat marţi măsurile de izolare ordonate în faţa coronavirsului de diferite state şi municipalităţi din ţară, comparându-le cu politica „pământului pârjolit” care ameninţă să ruineze prima economie a Americii Latine, notează AFP.

„Autorităţile din unele state şi municipalităţi trebuie să renunţe la conceptul pământului pârjolit: interdicţia transporturilor, închiderea magazinelor şi izolarea masivă”, a declarat Jair Bolsonaro într-un discurs transmis la radio şi televiziune.

„Trebuie să menţinem locurile de muncă şi să apărăm aprovizionarea familiilor”, a adăugat el.

Jair Bolsonaro a minimizat riscurile legate de pandemia de COVID-19, care a ucis deja peste 18.000 de persoane în lume şi a forţat o treime din omenire să respecte măsuri de izolare.

„Grupul de risc este cel al persoanelor peste 60 de ani. De ce să închidem atunci şcolile?”, s-a întrebat şeful statului.

Preşedintele de extremă dreaptă a acuzat mediile că răspândesc „isteria” în faţa pandemiei şi a afirmat că Brazilia este la adăpost, în opinia lui, datorită climei sale calde şi populaţiei majoritar tinere.

În faţa pandemiei, mai multe state şi oraşe din Brazilia au adoptat măsuri de închidere a întreprinderilor şi serviciilor publice şi de izolare a populaţiei, mai ales statul Sao Paolo, cel mai bogat din Brazilia.

Marţi, Brazilia număra 2.201 cazuri de COVID-19 şi 46 de decese.

„Virusul a ajuns în Brazilia, vom lupta împotriva lui şi în curând se va termina. Viaţa noastră trebuie să continue. Locurile de muncă trebuie menţinute. Familiile trebuie să continue să trăiască. Trebuie să revenim la normalitate”, a adăugat el.

NapocaNews